Računalništvo, telefonija
28.01.2021 06:16
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel s prvo grafično kartico za namizne računalnike

Grafične kartice Intel Iris Xe bodo kot prvi izdelovali pri podjetjih Asus in Colorful.
Grafične kartice Intel Iris Xe bodo kot prvi izdelovali pri podjetjih Asus in Colorful.

Končno smo jo dočakali. Podjetje Intel je namreč najavilo razpoložljivost namenske grafične kartice, ki je namenjena namiznim osebnim računalnikom. Gre za grafično rešitev Intel Iris Xe, ki dopolnjuje namensko grafično kartico za prenosne računalnike Iris Xe Max. Čeprav novost ni namenjena igranju računalniških iger, bo zagotovo prišla v poštev podjetjem in tudi nekaterim domačim uporabnikom, pri katerih grafična moč računalnika ne igra velike vloge.

Namenska grafična kartica za osebne računalnike Intel Iris Xe se od grafične kartice Iris Xe Max za prenosne računalnike ne razlikuje prav veliko. Jedro novosti je namreč izdelano s pomočjo 10-nanometrskega proizvodnega procesa SuperFin, medtem ko je grafičnim vsebinam kos 80 procesorskih enot oziroma 16 manj kot v različici, namenjeni prenosnim računalnikom. Tu najdemo še štiri gigabajte sistemskega pomnilnika LPDDR4X in 128-bitno podatkovno vodilo.

Grafična kartica Intel Iris Xe je pri delovanju zelo varčna z električno energijo, saj pri polni obremenitvi porabi komajda 30 vatov električne moči. Kljub temu novost zagotavlja polno podporo za tehnologijo umetne inteligence DP4A in razpolaga s številnimi tehnologijami, kot so Adaptive Sync, Display HDR in AV1. Grafične kartice Intel Iris Xe bodo kot prvi izdelovali pri podjetjih Asus in Colorful, rok dobave in njihova prodajna cena pa žal še nista bila razkrita.


Prijavi napako v članku