Trdi diski
29.07.2009 10:03

Deli z drugimi:

Share

Intel s prvimi 34-nanometrskimi diski SSD NAND Flash

Intel X25-M Mainstream SATA SSD
Intel X25-M Mainstream SATA SSD

Intel

je v svojo proizvodnjo vpeljal naprednejšo, 34-nanometrsko proizvodno tehnologijo za izdelavo diskov SSD, temelječih na pomnilnikih NAND Flash. Prehod na 34 nm bo znižal cene diskov SSD za do 60 odstotkov in jih tako še bolj približal proizvajalcem in kupcem namiznih ter prenosnih računalnikov, saj so njihove prednosti nedvomne.

Večnivojski (MLC) Intel X25-M Mainstream SATA SSD je namenjen prenosnikom in namiznim računalnikom, na voljo pa je v 80 in 160 GB različici. SSD so pomnilniški mediji nove generacije, brez gibljivih mehanskih delov, zato prinašajo boljše zmogljivosti ter večjo energijsko učinkovitost in zdržljivost kot običajni trdi diski. Sprva so navdušili ljubitelje iger, medijske ustvarjalce in tehnološke navdušence, vse bolj pa se uveljavljajo tudi v ultra tankih prenosnikih.

Intel X25-M je združljiv s trenutno 50 nm različico in lahko nadomesti obstoječe trde diske. V primerjavi s svojim predhodnikom ima novi SSD boljšo latenco in hitrejšo bralno hitrost IOPS. Prav tako prinaša 25-odstotno zmanjšano latenco za hitrejši dostop do podatkov, saj deluje s 65 mikrosekundami latence, medtem ko je ta pri trdih diskih 4000 mikrosekund.

Hitrost zapisovanja se je podvojila, z zmogljivostjo 6600 zapisov IOPS in 35.000 branj IOPS pa postavlja nove mejnike za diske SSD. To omogoča občutno odzivnost sistema in aplikacij. S temi zmogljivostmi pa ne pridobijo samo uporabniki računalnikov, pač pa tudi uporabniki strežnikov in delovnih postaj, ki uporabljajo stroškovno učinkovite in zmogljive diske SSD.

Cena za X25-M 80 GB je 225 USD za količine do 1000 kosov (60 odstotkov nižja cena kot za lanski model, ki je stal 595 USD). 160 GB različica ima ceno 440 USD (prej napovedana 945 USD) za količine do 1000 kosov. X25-M je standardne velikosti 2,5 palca. 1,8-palčna različica X18-M bo na voljo pozneje v četrtletju.

Poleg združljivosti s trdimi diski SATA in vsemi operacijskimi sistemi bo X25-M podpiral tudi Microsoftov Windows 7, ko bo ta na voljo. Takrat bo Intel izdal posodobitev strojne programske opreme, ki bo podpirala funkcijo Trim v Windows 7, poleg tega pa bo vsebovala še orodje za optimizacijo SSD-ja v Windows XP in Visti.

Vas zanima več iz te teme?
Intel diski SSD diski zunanji trdi disk

Prijavi napako v članku