Računalništvo, telefonija
13.01.2021 13:38

Deli z drugimi:

Share

Intel s povsem novimi procesorji za računalnike Chromebook!

Novi procesorji Intel Pentium Silver in Celeron bodo še pohitrili delovanje osebnih računalnikov Chromebook.
Novi procesorji Intel Pentium Silver in Celeron bodo še pohitrili delovanje osebnih računalnikov Chromebook.

Osebni računalniki Chromebook z operacijskim sistemom Google Chrome OS so vse bolj priljubljeni tako med običajnimi kot tudi med poslovnimi uporabniki. Ti so namreč poceni, hkrati pa nudijo odlično avtonomijo delovanja. Z novimi procesorji družin Pentium Silver in Celeron podjetja Intel pa bodo osebni računalniki Chromebook delovali še bolje, saj so novinci izdelani s pomočjo 10-nanometrske tehnologije.

Novi procesorji družin Pentium Silver in Celeron temeljijo na osnovi zgradbe Tremont in dejansko sodijo v enajsto generacijo procesorjev podjetja Intel. Čeprav sta bila novinca pripravljena za osebne računalnike Chromebook, ju bomo kmalu zagotovo ugledali tudi v računalniških sistemih, ki poganjajo operacijski sistem Windows in Linux. Uporabnikom bo na voljo šest modelov novosti, ki bodo podatke preračunavali z dvema oziroma štirimi procesorskimi jedri in bodo porabili do največ 10 vatov električne moči.

Vsi novi procesorji Intel družin Pentium Silver in Celeron (Pentium N6005, Celeron N5105, Celeron N4505, Pentium N6000, Celeron N5100, Celeron N4500) so združljivi s sistemskimi pomnilniki DDR4-2933 in LPDDR4X-2933. Ti pričakovano razpolagajo tudi z vgrajeno grafično kartico. Ta naj bi bila vsaj po ocenah podjetja Intel za do 78 odstotkov zmogljivejša v primerjavi s prejšnjo generacijo.

Prve osebne računalnike Chromebook z novimi procesorji Pentium Silver in Celeron podjetja Intel naj bi ugledali v prvem tromesečju letošnjega leta. Računalnike z prednaloženimi operacijskimi sistemi Windows in Linux pa naj bi na prodajnih policah trgovin ugledali v drugem četrtletju letošnjega leta. Skupaj naj bi letos ugledali kar 170 različnih modelov računalnikov, ki bodo temeljili na osnovi novih procesorjev Intel.


Prijavi napako v članku