Računalništvo, telefonija
23.07.2019 06:36

Deli z drugimi:

Share

Intel presenetil z neverjetnim dosežkom na področju umetne inteligence

Umetna inteligenca vse bolj prihaja v ospredje.
Umetna inteligenca vse bolj prihaja v ospredje.

Trenutno je v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem umetna inteligenca in rešitve, ki so neposredno povezane z njo. Podjetja na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki veliko obeta. V to so prepričani tudi inženirji podjetja Intel, saj so za to področje pripravili posebno elektronsko vezje, ki je nastalo v okviru projekta Pohoiki Beach.

Novo čipivlje podjetje Intel lahko skupno simulira delovanje kar osmih milijonov nevronov, kar v praksi pomeni, da na tem področju presega zmožnosti običajnih mikroprocesorjev za kar 1.000 krat. Prototipni sistem dejansko sestavlja 64 raziskovalnih čipov s kodno oznako Loiki, njegova uporaba pa je praktično neomejeno. Novost je namreč mogoče uporabiti na vseh področjih, kjer umetna inteligenca prihaja v ospredje, vključno napovedovanjem vremena in samovozečih avtomobilov.

Ključna prednost novega čipovlja podjetja Intel v primerjavi s konkurenco je tudi v možnosti zaporedne vezave enakih modulov. To pomeni, da lahko znatno povečamo računsko moč tovrstnih sistemov. Zato ne preseneča napoved podjetja Intel, da naj bi že pred koncem letošnjega leta ugledali računalniški sistem zmogljivosti 100 milijonov nevronov, kar bo zmogljivost umetne inteligence seveda pognalo v nebo.


Prijavi napako v članku