Računalništvo, telefonija
10.11.2004 00:07
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel Pentium 4 3.46GHz Extreme Edition ter i925XE čipovje

Uvod
Pred kratkim je Intel predstavil večjo novost v svoji ponudbi procesorjev ter čipovij. Procesorska novost je posodobljeni Pentium 4 Extreme Edition, ki z nekaj arhitekturnimi spremembami (kombinacijami) tiktaka pri 3,46 GHz (1.066 MHz zunanje vodilo), v podporo pa mu je tudi nov sistemski nabor Intel 925XE, ki takšne hitrosti tudi omogoča.


3,46 GHz in 1.066 MHz FSB

Predstavitev
Pa pojdimo lepo po vrsti. Začnimo s procesorjem. Novi Pentium 4 Extreme Edition je presedlal s podnožja Socket478 na novo posteljico, Socket775 imenovano. Ob tem so mu povečali tudi hitrost zunanjega vodila, ki po novem tiktaka s 1.066 MHz (4*266 MHz), kar mu omogoča večjo prepustnost in hitrejšo komunikacijo s pomnilnikom. Delovni takt procesorja znaša 3,46 GHz (266*13), naš testni primerek pa je imel odklenjena množilnika 12 in 13, kar daje slutiti, da bo v prihodnje na voljo tudi različica s 3,2 GHz taktom. Tako kot vsi Extreme Edition P4 procesorji, je tudi 3,46 GHz model opremljen s 512 KB L2 predpomnilnika in zajetnih 2 MB L3 predpomnilnika. Procesor je grajen na novem Gallatin jedru, a na naše presenečenje Intel ni uporabil 90-nm tehnologije kot v Prescottih, temveč 0,13-mikronski proces izdelave. To se pozna tudi v praksi, saj se procesor le ne segreva tako zelo kot njegovi “Prescott temelječi” bratranci, a še vedno dosega relativno visoke temperature, predvsem pod obremenitvijo. Več kot 110W toplote je pač potrebno odvesti s procesorja, priloženi BOX hladilnik pa svojo nalogo opravlja zadovoljivo. Tudi voltaža, pri kateri procesor deluje, je tipična za 130-nm procesorje – med 1,525 in 1,6 V navaja proizvajalec.


Plošča D925XECV2 ima večino dobrot že integriranih

Seveda so za ustrezno parčkanje pri Intelu poskrbeli z novo matično ploščo (model Intel D925XECV2) in novim čipovjem. Slednje sliši na ime 925XE in je v bistvu nadgradnja starejšega Alderwood čipovja (925X). Novost je predvsem ta, da uradno podpira 1.066 MHz sistemsko vodilo, katerega smo sicer prej lahko dosegli z navijanjem komponent. Manj prijetna novica v zvezi z novim sistemskim naborom je podatek, da 925XE prebavlja le nove DDR2 pomnilniške module – ceno za napredek je pač potrebno plačati. Uradna podpora DDR2 modulom se začne pri 400 in nadaljuje preko 533 MHz naprej. Na našem preizkusu smo uporabili dva PMI 512 MB DDR2 533 pomnilniška modula, seveda za izkoristek dvokanalne pomnilniške arhitekture. Ostale pritikline nove matične plošče so datumu izdelave primerne – za grafiko skrbi PCI Express X16 reža, tu pa sta še dve X1 reži ter štiri klasične PCI reže za morebitne razširitvene kartice. Slednjih prav veliko ne bomo potrebovali, saj plošča premore kopico že integriranih dodatkov. Seznam slenjih začnimo z USB 2.0 in FireWire vmesniki, štirimi SATA priključki (RAID funkcija), Gigabitno mrežno kartico pa tudi za zvok je dobro poskrbljeno z 8-kanalno Realtekovo rešitvijo (Intel čHigh Definition Audio). Intel očitno ne računa več na IDE trde diske, saj je njim ter optičnim pogonom namenjen le en standardni IDE ATA/133 krmilnik.

Delovanje
Omenjeni testni paket smo na testiranje dobili za krajše obdobje, a je bilo delo z njim prav prijetno. Hitrosti se pač Šraufciger mojster nikoli ni pretirano branil, no, če prav pomislim, prav nikoli. Sintetičnih testov ne bomo posebej poudarjali, saj jih večina ne pokaže kakšne bistvene razlike med podobnimi procesorji (Pentium 4 in Pentium 4 EE 3,2 GHz), katere smo preizkusili pred nekaj meseci. Praktične izkušnje pri delu z glasbenimi in video datotekami (kodiranje) tudi ne kažejo več kot par sekundnih pridobitev, tako da bi se večja razlika poznala šele pri obdelavi zares velikih količin podatkov, kjer bi prihranili nekaj časa. Sodobni procesorji imajo namreč na zalogi kup moči. Še manj občutljive so pisarniške aplikacije, katerim surova moč ne pomeni prav dosti, večji poudarek je na pomnilniku in njegovi prepustnosti. Tako je opazen manjši hitrostni skok v pisarniško temelječih aplikacijah, ki gre na račun 1.066 Mhz zunanjega vodila, a še vedno razlika ni tolikšna, da bi 800 MHz P4 bratranci zardevali…


Za dve takile DDR2 ploščici bomo pošteno odprli denarnico.

Saj vem, vsi komaj čakate, da omenim igre. Žal boste bridko razočarani – 1.066 MHz vodilo v nasprotju s pričakovanji ne prinaša nobenih opaznih pohitritev. Bržkone razlog leži v relativno počasnemu DDR2 pomnilniku, katerega nastavitve so zaradi doseganja visokih hitrosti močno “upočasnjene”. Morebiti se bo to sčasoma spremenilo, predvsem ko bodo proizvajalci izboljšali latentnost svojih DDR2 modulov, a prevelikih upov na velike hitrostne skoke sam ne bi gojil, oziroma jih tudi ne gojim. Če si že lastite procesor, katerega takt se giblje v rangu treh gigahercev je nadgradnja pravzaprav nesmiselna.


Originalni Intelovi BOX hladilniki so z leti vse večji in zmogljivejši – le zakaj? No, vsaj namestitveni mehanizem je zelo dober…

Kot že omenjeno, novi 3,46 GHz procesor proizvede veliko toplote in posledično se tudi segreva. Na našem preizkusu so po dolgotrajnejšem mučenju senzorji dosegli nezavidljivih 66 stopinj Celzija, kar pomeni, da bo delo z novim procesorjem vroče, vroče pa bo tudi matični plošči in vsem komponentam v bližini novega procesorja. No, v obrambo naj novi P4 EE povemo, da se še vedno odreže nekoliko bolje kot njegovi Prescott bratranci. V kolikor boste posegli po novih tehnologijah, investirajte kakšen dodaten tolar tudi v ventilatorje in zagotovite dobro prevetrenost vsebine ohišja.

Glede matične plošče, oziroma sistemskega nabora, nimamo pripomb. Ves čas preizkusa sta delovala brezhibno, neproblematično.

Zaključek
Pentium 4 tudi v svoji zadnji inkarnaciji, z 1.066 MHz zunanjim vodilom in podprt z DDR2 pomnilnikom ostaja tipičen predstavnik svoje vrste. Prvotna arhitektura pač sodi že par let nazaj in zato tudi zadnje novotarije ne prinašajo revolucionarnih novosti. Sicer pa z nestrpnostjo pričakujemo Intelove dvojedrne procesorje, sedanji rod je namreč že pokazal kaj zmore.

Ocena: 8 / 10

Prednosti:
+ hitrost
+ 1.066 MHz zunanje vodilo
+ opremljenost matične plošče

Slabosti:
– cena
– uporaba zgolj DDR2 pomnilnika
– ni večje razlike glede na predhodnike

Testna konfiguracija:
Intel Pentium 4 Extreme Edition 3,46 GHz
Intel D925XECV2 matična plošča
2x 512 MB DDR2-533 PMI RAM
120 GB, 7.200 obratov, 8 MB cache, WD trdi disk
Sapphire X300SE PCI Express grafična kartica
Microsoft Windows XP SP2

Na tem mestu se zahvaljujemo podjetjema MA Marketing, ki nam je na test posodilo opisano ploščo ter procesor ter podjetju JAE d.o.o., kjer so za krajši čas lahko pogrešili pomnilniška modula. Hvala.


Prijavi napako v članku