Procesorji
03.06.2014 21:51
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel naznanil dobo procesorjev Devil’s Canyon!

Procesorji Intel Haswell Refresh bodo nekoliko pohitrili delovanje namiznih in osebnih računalnikov.
Procesorji Intel Haswell Refresh bodo nekoliko pohitrili delovanje namiznih in osebnih računalnikov.

Podjetje Intel je držalo pred kratkim zadano zaobljubo, saj je na nedavni konferenci Computex 2014 v Tajpeju uradno najavilo dobo nove družine procesorjev Devil’s Canyon. Sprva bosta naprodaj le dva procesorja nove družine, ki sta bila izdelana predvsem za največje računalniške mojstre. Procesorja Intel Core i7-4790K in Core i5-4690K s 4-procesorskimi sredicami Haswell Refresh sta namreč opremljena z odklenjenim množilnikom, kar pomeni, da omogočata enostavno navijanje.

Zmogljivejši model Core i7-4790K podatke preračunava pri vrtoglavi frekvenci štirih gigahercev (4,4 gigahercev v načinu Turbo Boost), nekoliko šibkejši model i5 pa podatke preračunava pri frekvenci 3,5 gigahercev oziroma 3,9 gigahercev v načinu Turbo Boost. Novinca pri polni obremenitvi proizvedeta do 88 vatov toplotne moči in sta pričakovano na voljo v lični embalaži, z zmogljivih hladilnim sistemom in kakovostno termalno pasto. Procesor Core i7-4790K bo v ZDA naprodaj za preračunanih 250 evrov (v Evropi okoli 340 evrov), model Core i5-4690K pa za preračunanih 178 evrov (v Evropi 240 evrov).

Podjetje Intel je na konferenci Computex 2014 predstavilo še novega člana procesorjev družine Pentium, in sicer procesor Pentium Anniversary Edition G3258. Novost je opremljena s podnožjem LGA 1150 in za preračunavanje podatkov uporabljala dve sredici frekvence 3,2 gigahercev v navezi s tremi megabajti predpomnilnika L3. Ker gre tu za procesor Pentium ta ni opremljen z naprednimi tehnologijami, kot so Hyper-Threading, Turbo Boost in VT-d. Pri novincu žal ni na voljo niti naprednih računskih funkcij, kot sta AES in AVX. Procesor Pentium Anniversary Edition G3258 bo zaradi »odsotnosti« naprednih tehnologij pričakovani poceni, saj bo v ZDA zanj potrebno odšteti preračunanih 53 evrov, v Evropskem prostoru pa okoli 72 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku