Telefoni
21.10.2012 09:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel napovedal mobilne procesorje z osmimi jedri

Enojedrni procesorji bi naj bili z operacijskim sistemom Android veliko bolj učinkoviti od večjedrnih.
Enojedrni procesorji bi naj bili z operacijskim sistemom Android veliko bolj učinkoviti od večjedrnih.

Prenosniki so morda na prvi pogled manj zanimivi izdelki kot moderne tablice ali pametni mobilniki, vendar smo še daleč od tega, da bi jih kar odpisali. Kljub temu bodo klasični prenosniki, kakršne poznamo danes, kmalu odšli v pozabo. Njihovo mesto namreč počasi a vztrajno prevzemajo t.i. ultrabooki. Zaradi tega podjetje Intel v zadnjem času vlaga zajetna sredstva v razvoj mobilnih procesorjev Atom. Trenutno naj bi njegovi inženirji že razvijali tovrstni procesor s kar osmimi jedri.

Preden bomo na trgu ugledali prve Atome z osmimi sredicami, bo podjetje Intel v prvih mesecih naslednjega leta ponudilo v prodajo platformo Bordenville, ki bo temeljila na procesorjih Centerton. Ti bodo za preračunavanje podatkov uporabljali dve sredici x86 družine Saltwell, v navezi s sistemskimi pomnilniki DDR3. Tu bo na voljo še podatkovni vmesnik PCI Express 2.0. Novinci bodo podatke preračunavali s frekvencami od 1,6 do 2 gigahercev. Pri tem pa bodo porabili le od 6 do 8,5 vatov električne moči (odvisno od modela).

Nekoliko kasneje bo Intel ponudil v prodajo platformo Edisonville. Ta bo za preračunavanje podatkov uporabljala procesorje Atom Avoton. Ti se bodo lahko pobahali z vgrajenim krmilnikom SATA in Etherent ter celo podatkovnim vmesnikom USB 2.0. Ti bodo za preračunavanje podatkov imelo na voljo od dve do osem sredic. Vsako jedro bo imelo na voljo en megabajt drugonivojskega predpomnilnika. Procesorji Atom Avoton bodo izdelani s pomočjo 22 nanometrske tehnologije.

Procesorje Atom Avoton z do osmimi sredicami naj bi podjetje Intel ponudilo v prodajo v drugi polovici naslednjega leta. Ti naj bi pri delovanju porabili od pet do 20 vatov električne moči. Njihova zmogljivost pa naj bi bila primerljiva celo z zdajšnjimi procesorji za prenosnike.


Prijavi napako v članku