Računalništvo, telefonija
28.11.2018 13:26
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel nam pripravlja posebno presenečenje

Na nove procesorje podjetja Intel bo treba počakati do leta 2019.
Na nove procesorje podjetja Intel bo treba počakati do leta 2019.

Procesorji podjetja AMD so med uporabniki osebnih računalnikov iz dneva v dan bolj priljubljeni, predvsem na račun naprednih in zmogljivih procesorjev družine Ryzen. To je verjetno tudi ključen razlog, zakaj so pri podjetju Intel pošteno zavihali rokave in napovedali prihod novih procesorjev za osebne računalnike, ki bodo namenjeni najzahtevnejšim. Novinci bodo opremljeni z naprednimi procesorskimi sredicami Comet Lake-S, ki bodo izdelani s pomočjo 14-nanometrske tehnologije in bodo za preračunavanje podatkov imeli na voljo do deset fizičnih procesorskih jeder.

Procesorji podjetja Intel družine Comet Lake-S bodo uporabnikom osebnih računalnikov na voljo v teku leta 2019, v drugi polovici naslednjega leta pa bo na voljo nova družina procesorskih jeder, ki bodo izdelani s pomočjo 10-nanometrske tehnologije. Ti bodo uporabnikom osebnih računalnikov prinesli večjo zmogljivost ob manjši porabi električne energije – s tem bodo največ pridobili uporabniki prenosnih računalnikov. Najprej bodo seveda na vrsti osebni računalniki, takoj za tem pa še prenosni računalniki in druge mobilne naprave.

Pri tem je zanimivo predvsem to, da bo podjetje Intel pri pripravi novih procesorjev povečalo tako količino predpomnilnika L1 kot predpomnilnika L2. Količina predpomnilnika L1 naj bi se iz 32 kilobajtov povečala na 48 kilobajtov (50 odstotkov več pomnilnika), kar naj bi povečalo zmogljivost procesorjev. Količina predpomnilnika L2 naj bi se podvojila, in sicer iz zdajšnjih 256 kilobajtov na 512 kilobajtov. Količina predpomnilnika L3 naj bi ostala enaka.


Prijavi napako v članku