Računalništvo, telefonija
29.11.2004 10:17
Posodobljeno 17 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel Itanium 2 in Formula 1

V Toyoti Motorsport, eni največjih tekmovalnih ekip v Formuli 1, so standardizirali sisteme za oblikovanje tekmovalnih avtomobilov in inženiring na gruči 160 strežnikov s procesorji Intel Itanium 2. Novi IT-sistem je v letošnji tekmovalni sezoni Toyoti že omogočil izvedbo bistvenih izboljšav oblikovalskih postopkov ter uresničil zahteve ekipe po preoblikovanju do 15 odstotkov avtomobila v samo štirinajstih dneh, kolikor traja premor med dvema tekmama.

Na strežnikih s procesorji Intel Itanium 2 deluje programska oprema omputational
Fluid Dynamics (CFD), ki ekipi Toyota Motorsport omogoča testno simulacijo zračnih
tokov in analiziranje aerodinamičnosti oblike za optimizacijo zmogljivosti, predvsem
za doseganje višje hitrosti ter boljše lege na vozišču. CFD ekipi omogoča tudi optimizacijo uporabe virov, kot je vetrovnik, in sicer za 50 odstotkov. Navidezne
preizkuse procesirajo bistveno hitreje kot na prejšnjem strežniškem sistemu s
procesorji RISC, s čimer so dosegli opazno skrajšanje časa za razvoj avtomobila.
Kompleksne spremembe oblike namreč lahko sedaj testirajo preko noči, s sistemom RISC pa so za to porabili več dni. Informacije o delovanju avtomobila na stezi bodisi na testih bodisi na tekmah, zbirajo s pomočjo robustnih prenosnih računalnikov z mobilno tehnologijo Intel Centrino. Za analiziranje v realnem času jih brezžično prenašajo na sedež Toyote Motorsport v Kölnu, kjer poteka celoten razvoj od oblike do končnega avtomobila.

Za namestitev nove rešitve so poskrbeli na oddelku Intel Solution Services. Toyota
načrtuje razširitev rešitve s 100 dodatnimi strežniki s procesorji Intel Itanium 2, s katerimi bodo pridobili še več procesne moči za pospešitev razvojnega cikla ter kakovostne oblikovalske postopke. V Toyota Motorsport so arhitekturo podjetja Intel uporabili tudi v poslovni infrastrukturi za kritične poslovne aplikacije, pri čemer so strežnike na osnovi arhitekture RISC nadomestili strežniki s procesorji Intel Xeon, na katerih deluje poslovno-informacijski sistem SAP R/3 in podatkovni strežnik Oracle 9i.


Prijavi napako v članku