Življenjski slog
11.10.2022 14:58
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Inovativna rešitev za popolno hkratno sesanje in brisanje tal!

Z novim robotskim sesalnikom iRobot Roomba Combo J7+ je priznani ameriški izdelovalec dokazal, da je mogoče kombinirati priljubljeni funkciji, brez mučnega umikanja modula za brisanja, omejevanja področja dela v aplikaciji in nepotrebnega močenja.

Kdaj hkratno sesanje in brisanje povzroča sive lase?

Kdor je imel možnost preizkusiti katerega od kombiniranih robotov na trgu, se bo strinjal, da je funkcija brisanja lahko uporabna, a hkrati v primeru, da so tla pretežno prekrita s preprogami različnih velikosti, tudi dokaj nadležna. Prav nihče pri zdravi pameti, kar vam bo znala povedati že malo bolj vestna gospodinja, ne želi vlage in kapljic tekočine na njihovi površini. Toda večina kombiniranih naprav se na to ne ozira. Ko hkrati sesajo in brišejo tla, se preprosto peljejo preko in jo močijo, kot da bi brisali parket, keramične ploščice ali tla iz kakšnega drugega gladkega materiala. Rešitev seveda obstaja. V aplikaciji določite področja, kjer preproge so, kar je izredno nadležno, ko jih je veliko in so različnih velikosti, da robotu tam prepoveste brisanje. Potem mu odstranite modul s krpo in ga pošljite sesat. Ko zaključi, počakajte, da v baterijo »natoči« dovolj »goriva«, mu nadenite modul in ga tokrat pošljite, da dovoljeno površino še pobriše. Nadležno, mar ne. Dodajmo, da tudi neučinkovito in neoptimalno. Še ena težava je s kombiniranimi napravami s krpo pod zadkom. Nanjo morda niste pomislili. Kadar je polnilna postaja na parketu, ni dobro, če se ga med počivanjem robota dotika vlažna mokra krpa. Počrnel bo, kar je še en razlog, zakaj je nujno, da mu, ko ga ne potrebuje, modul za brisanje odstranite in pospravite na primerno mesto. Kar drastično omeji čiščenje po oblikovanem urniku ali po zagonu na daljavo. Da čisti, ko nikogar ni doma in ko nikogar ne bo motil, lahko kar pozabite.

Inovativna tehnologija izniči vse skrbi

Z vsem zapisanim se lahko sprijaznite, ali pa se odločite za inovativno robotski sesalnik iRobot Roomba Combo j7, ki na prav poseben in do zdaj še nikdar viden način odgovarja na omenjene dileme. Modul s krpo ima oprtan na hrbtu, namesto da bi bil ves čas pod zadkom. Po potrebi, ko mu pametni algoritem to zapove, ga tja premakneta in kasneje od tam odstranita kovinski rokici na levem in desnem robu. Že gledati, kako delujeta, je izredno zanimivo. Robot se zaustavi, roki modul premakneta na tla, nakar ta zapelje nekaj centimetrov ritensko, da pride na zanj primerno mesto. Postopek se ponovi v obrnjenem vrstnem redu, ko rokici modul zavihtita nazaj na hrbet. Mar ni ideja odlična? Ko je ne potrebuje, je krpica za brisanje tal na hrbtu, daleč stran od tal in preprog, tako da jih v nobenem primeru ne more močiti. Tam ni povezana s posodo za tekočino, ki je na zunanjem obodu koška za smeti, zato vas za odtekanje tekočine ali močenje ohišja robota, ravno tako ni treba skrbeti.

Preprog se s krpico niti ne dotakne

iRobot je za novo kombinirano napravo izdelal nov algoritem delovanja kot del novega operacijskega sistema iRobot OS. Ta sicer predstavlja pomemben korak naprej, saj je sposoben učenja in preko nadgrajevanja sistema izboljšuje učinkovitost delovanja. Ker imajo roboti družine iRobot Roomba j7 kamero spredaj in vidijo predmete na tleh, to pomeni širjenje seznama tistih, ki jih znajo prepoznati in se temu primerno odzvati. A vrnimo se h kombiniranemu delovanju. Potem ko vsaj enkrat pregleda prostor in izdela njegov tloris, samodejno v njem označi področja s preprogami, tekstilnimi talnimi oblogami ali čim podobnim. Od zdaj naprej bo robot vedel, kje lahko in kjer ne sme brisati tal. Sesa lahko namreč povsod, če mu tega ne prepoveste v aplikaciji. Še več. Tudi v primeru, da kasneje na tla položite novo preprogo, jo bo prepoznal in prvič ne bo zapeljal nanjo. Toda že v naslednjem čiščenju jo bo upošteval tako kot vse druge. Praktično to pomeni, da Roomba Combo J7+ najprej posesa preproge in druga področja v sobi, kjer mokrenje ni dovoljeno, nato ostale površine posesa in pobriše, pri čemer se z mokro krpo prvih niti malo ne dodatke, ter se nato odpravi v naslednjo, če mu tako veleva program čiščenja.

Izredna inovativna ideja, ki jo je za kombinirano napravo uporabilo podjetje iRobot, zagotavlja, da je krpica za brisanje ves čas nameščena na robotu, da nam je ni treba nikoli odstraniti, razen takrat ko je čas za pranje in da lahko robot obe funkciji brez škoda za tla in predmete na njem opravlja, kadarkoli to od njega želimo. Po prej nastavljanjem urniku ali z zagonom od daleč.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Diamantni partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več