Življenjski slog
11.10.2022 14:58
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Inovativna rešitev za popolno hkratno sesanje in brisanje tal!

Z novim robotskim sesalnikom iRobot Roomba Combo J7+ je priznani ameriški izdelovalec dokazal, da je mogoče kombinirati priljubljeni funkciji, brez mučnega umikanja modula za brisanja, omejevanja področja dela v aplikaciji in nepotrebnega močenja.

Kdaj hkratno sesanje in brisanje povzroča sive lase?

Kdor je imel možnost preizkusiti katerega od kombiniranih robotov na trgu, se bo strinjal, da je funkcija brisanja lahko uporabna, a hkrati v primeru, da so tla pretežno prekrita s preprogami različnih velikosti, tudi dokaj nadležna. Prav nihče pri zdravi pameti, kar vam bo znala povedati že malo bolj vestna gospodinja, ne želi vlage in kapljic tekočine na njihovi površini. Toda večina kombiniranih naprav se na to ne ozira. Ko hkrati sesajo in brišejo tla, se preprosto peljejo preko in jo močijo, kot da bi brisali parket, keramične ploščice ali tla iz kakšnega drugega gladkega materiala. Rešitev seveda obstaja. V aplikaciji določite področja, kjer preproge so, kar je izredno nadležno, ko jih je veliko in so različnih velikosti, da robotu tam prepoveste brisanje. Potem mu odstranite modul s krpo in ga pošljite sesat. Ko zaključi, počakajte, da v baterijo »natoči« dovolj »goriva«, mu nadenite modul in ga tokrat pošljite, da dovoljeno površino še pobriše. Nadležno, mar ne. Dodajmo, da tudi neučinkovito in neoptimalno. Še ena težava je s kombiniranimi napravami s krpo pod zadkom. Nanjo morda niste pomislili. Kadar je polnilna postaja na parketu, ni dobro, če se ga med počivanjem robota dotika vlažna mokra krpa. Počrnel bo, kar je še en razlog, zakaj je nujno, da mu, ko ga ne potrebuje, modul za brisanje odstranite in pospravite na primerno mesto. Kar drastično omeji čiščenje po oblikovanem urniku ali po zagonu na daljavo. Da čisti, ko nikogar ni doma in ko nikogar ne bo motil, lahko kar pozabite.

Inovativna tehnologija izniči vse skrbi

Z vsem zapisanim se lahko sprijaznite, ali pa se odločite za inovativno robotski sesalnik iRobot Roomba Combo j7, ki na prav poseben in do zdaj še nikdar viden način odgovarja na omenjene dileme. Modul s krpo ima oprtan na hrbtu, namesto da bi bil ves čas pod zadkom. Po potrebi, ko mu pametni algoritem to zapove, ga tja premakneta in kasneje od tam odstranita kovinski rokici na levem in desnem robu. Že gledati, kako delujeta, je izredno zanimivo. Robot se zaustavi, roki modul premakneta na tla, nakar ta zapelje nekaj centimetrov ritensko, da pride na zanj primerno mesto. Postopek se ponovi v obrnjenem vrstnem redu, ko rokici modul zavihtita nazaj na hrbet. Mar ni ideja odlična? Ko je ne potrebuje, je krpica za brisanje tal na hrbtu, daleč stran od tal in preprog, tako da jih v nobenem primeru ne more močiti. Tam ni povezana s posodo za tekočino, ki je na zunanjem obodu koška za smeti, zato vas za odtekanje tekočine ali močenje ohišja robota, ravno tako ni treba skrbeti.

Preprog se s krpico niti ne dotakne

iRobot je za novo kombinirano napravo izdelal nov algoritem delovanja kot del novega operacijskega sistema iRobot OS. Ta sicer predstavlja pomemben korak naprej, saj je sposoben učenja in preko nadgrajevanja sistema izboljšuje učinkovitost delovanja. Ker imajo roboti družine iRobot Roomba j7 kamero spredaj in vidijo predmete na tleh, to pomeni širjenje seznama tistih, ki jih znajo prepoznati in se temu primerno odzvati. A vrnimo se h kombiniranemu delovanju. Potem ko vsaj enkrat pregleda prostor in izdela njegov tloris, samodejno v njem označi področja s preprogami, tekstilnimi talnimi oblogami ali čim podobnim. Od zdaj naprej bo robot vedel, kje lahko in kjer ne sme brisati tal. Sesa lahko namreč povsod, če mu tega ne prepoveste v aplikaciji. Še več. Tudi v primeru, da kasneje na tla položite novo preprogo, jo bo prepoznal in prvič ne bo zapeljal nanjo. Toda že v naslednjem čiščenju jo bo upošteval tako kot vse druge. Praktično to pomeni, da Roomba Combo J7+ najprej posesa preproge in druga področja v sobi, kjer mokrenje ni dovoljeno, nato ostale površine posesa in pobriše, pri čemer se z mokro krpo prvih niti malo ne dodatke, ter se nato odpravi v naslednjo, če mu tako veleva program čiščenja.

Izredna inovativna ideja, ki jo je za kombinirano napravo uporabilo podjetje iRobot, zagotavlja, da je krpica za brisanje ves čas nameščena na robotu, da nam je ni treba nikoli odstraniti, razen takrat ko je čas za pranje in da lahko robot obe funkciji brez škoda za tla in predmete na njem opravlja, kadarkoli to od njega želimo. Po prej nastavljanjem urniku ali z zagonom od daleč.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več