Programska oprema
10.09.2008 14:01
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Informacijski mrk londonske borze

Pretekli ponedeljek bi moral biti za londonsko borzo tak kot vsak drugi, vendar se je ob 15 minut čez deveto uro dopoldne zgodil popoln sistemski mrk, ki je trajal skoraj 7 ur, programska oprema pa je sporočala le napake pri povezovanju. Borzni posredniki so tako lahko samo nemočno čakali, da bodo le lahko začeli s trgovanjem.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? Uradno pojasnilo borze je bilo, da je prišlo do programske napake, ki je ni bilo mogoče predvideti ter da že poteka preiskava in odpravljanje težave, da se kaj takega ne bi več ponovilo.
Po nekaterih informacijah naj bi celoten borzni sistem tekel na več kot 100 HP ProLiant strežnikih, ki jih poganja operacijski sistem Windows Server 2003. Potem je tu še programska oprema TradElec, ki je napisana v programskem jeziku C# in .NET podjetij Microsoft in Accenture, v samem ozadju celotnega sistema pa teče Microsoft SQL Server 2000 podatkovni strežnik.

Poznavalci sistemov že namigujejo, da tak sistem še daleč ni primeren za borzno trgovanje, posredniki pa se že dlje časa pritožujejo nad počasnostjo in zelo slabo odzivnostjo sistema, čudijo pa se, da se ni vse skupaj sesulo že prej. Za primerjavo: newyorška borza je na svojih strežnikih že začela uporabljati Linux.


Prijavi napako v članku