Računalništvo, telefonija
01.12.2017 09:05
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Industrija pripravljena na ločljivost 10K

Industrija pripravljena na ločljivost 10K
Industrija pripravljena na ločljivost 10K

Čeprav trg televizorjev z ločljivostjo 4K sploh še ni dobro zaživel, se vse več proizvajalcev televizorjev in videovsebin ozira po ločljivosti 8K. Pri podjetju HDMI Licensing pa so šli še korak dlje, saj so objavili novi standard HDMI 2.1, ki prinaša podporo za ločljivost 10K. Ena od ključnih lastnosti novega standarda je pasovna širina 48 gigabajtov na sekundo, ki je precej višja v primerjavi s standardom HDMI 2.0 (pasovna širina 18 gigabajtov na sekundo) in seveda še starejšim standardom HDMI 1.4, ki premore pasovno širimo »zgolj« 10,2 gigabajta na sekundo.

Standard HDMI 2.1 podpira ločljivost 10K, kar v praksi pomeni 10.240 x 4.320 slikovnih točk, trenutno pa na trgu še ni naprave ali vsebine, ki bi podpirala to ločljivost. Trenutno so podprte videovsebine ločljivosti 4K s povprečno frekvenco osveževanja do 120 sličic na sekundo in vsebine ločljivosti 8K z s povprečno frekvenco osveževanja do 60 sličic na sekundo. Podporo za vsebine ločljivosti 10K pa ne gre pričakovati vse do druge polovice naslednjega leta.

Čeprav podpore za ločljivost 10K še ni, novi standard HDMI 2.1 prinaša še vrsto drugih uporabnih novosti. Med njimi najdemo dinamični razpon (HDR), tehnologijo spreminjanja frekvence osveževanja po vzoru tehnologij AMD FreeSync in NVIDIA G-Sync ter tehnologijo Quick Frame Transport, ki pripomore k manjšemu zakasnitvenemu času. Pri tem seveda ne gre spregledati tehnologije Display Stream Compression, ki omogoča ogled vsebin 8K s povprečno frekvenco osveževanja do 120 sličic na sekundo in tehnologije Audio Return Channel (eARC), ki zagotavlja 8-kanalni nekompresiran zvok s podporo vsebinam Dolby Atmos in DTS:X.


Prijavi napako v članku