Računalništvo, telefonija
17.04.2016 23:19
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Začelo se je: Dron trčil v letalo (video)

Najmanjši dron s kamero za 69 evrov
Najmanjši dron s kamero za 69 evrov

Ne bi bilo potrebno veliko, da bi se incident končal povsem drugače. Na najbolj prometnem letališču v Evropi, londonskem Heathrowu, je namreč prišlo do trka med potniškim letalom in dronom.

Letalo letalske družbe British Airways se je nahajalo v fazi pristanka na letališče, ko je pilot opazil, kako se približuje dron. Ta je posledično trčil v trup letala. Pilot je incident prijavil oblastem, ki v tem trenutku raziskujejo, kaj točno se je dogajalo. Verjetnost, da bi našli lastnika drona je relativno majhna, saj zaenkrat v Evropi ne veljajo tako stroga pravila kot na primer v ZDA, kjer se morajo lastniki dronov registrirati in s tem tudi svoje drone. V tem primeru je identifikacija bistveno enostavnejša.

Potniki na letalu niso opazili ničesar nenavadnega in na srečo tudi letalo samo ni bilo poškodovano. Vendar pa bi se lahko incident odvil povsem drugače. Vprašanje je namreč, kaj bi se zgodilo, če bi dron priletel v enega izmed motorjev. Ti so zgrajeni tako, da zdržijo trk z večjimi pticami, čeprav tudi jata ptic lahko popolnoma uniči letalski motor, kot je bilo v primeru Airbusa, ki je zasilno pristal v reki Hudson. Vendar pa ptiči niso enaki dronom, ki vsebujejo baterije, in s tem nevarni predmet, ki se lahko hitro vname.

Podobne težave imajo v Nemčiji. Visoka prodaja dronov prinaša veliko nevarnost potencialnega trka s potniškimi letali. Iz tega razloga so nemške oblasti že sprejele ukrep, da droni, namenjeni v zasebno uporabo, ne smejo leteti višje od 100 metrov in v radiju ene milje od letališča. A pravila so eno, kontrola pa nekaj čisto drugega in zato nevarnost ostaja še naprej.

Kakšno škodo lahko ustvarijo droni potniškim letalom, pa je jasno vidno iz videoposnetka, ki je bil posnet v ZDA.


Prijavi napako v članku