Igre
01.03.2013 10:48

Deli z drugimi:

Share

Igričarji vse bolj priljubljena tarča spletnih kriminalcev

Organiziran spletni kriminal obožuje ljubitelje računalniških iger, saj njihovi računalniški sistemi pogosto niso ustrezno zaščiteni. Strokovnjaki podjetja Kaspersky Lab zato pričakujejo, da se bo število napadov nanj v letošnjem letu kar podvojilo.
Ljubitelji računalniških iger so za izkušene spletne kriminalce pogosto zelo lahka tarča.
Ljubitelji računalniških iger so za izkušene spletne kriminalce pogosto zelo lahka tarča.

Nedavna raziskava podjetja Kaspersky Lab je pokazala, da ljubitelji računalniških iger postajajo vse bolj priljubljena tarča organiziranega spletnega kriminala. Samo v lanskem letu so namreč varnostni strokovnjaki zabeležili več kot 7-tisoč poskusov okužb njihovih računalniških sistemov. Poleg tega spletni kriminalci namensko za ljubitelje računalniških iger dnevno pripravijo več kot 5-tisoč zlonamernih programov.

Lansko leto je bilo za igričarje vse prej kot varno, saj so strokovnjaki varnostnega podjetja Kaspersky Lab skupno zaznali več kot 15-milijonov poskusov za obisk prevarantskih spletnih strani, vsak dan pa je v povprečju prišlo do 50-tisoč preusmeritev do bolj ali manj nevarnih goljufivih strani. Spletni kriminalci so bili glede na raziskavo podjetja Kaspersky Lab zdaleč najbolj dejavni v Rusiji, na Kitajskem in v Indiji.

Spletni kriminalci so se usmerili na igričarje predvsem zato, ker so se ti v zameno za boljšo igrivost pripravljeni odreči vsem varnostnih mehanizmom (protivirusna zaščita, požarni zid, posodobljeni operacijski sistem in podobno). Poleg tega se »dobrine« iz računalniških iger zelo dobro prodajajo, navidezen zaslužek pa je mogoče brez večjih težav »pretvoriti« v pravi denar in ga prenesti na bančni račun. Kriminalci na ta račun letno lahko zaslužijo tudi po več milijonov evrov. Strokovnjaki podjetja Kaspersky Lab pričakujejo, da se bo število tovrstnih napadov v letošnjem letu kar podvojilo.


Prijavi napako v članku