Igre
13.01.2019 10:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Igra, kot je še ni bilo!

Černobil je zgolj prva od maket, ki jih avtorji nameravajo zgraditi.
Černobil je zgolj prva od maket, ki jih avtorji nameravajo zgraditi.

Ste se kdaj navduševali nad avtomobili na daljinsko vodenje ali nad spopadi robotov v TV-oddajah Robot Wars in Robotica? Potem vam je debitantski projekt mlade ukrajinske ekipe Remote Games pisan na kožo.

Gre za spletno igro Isotopium: Chernobyl, izdelano po uspešno izpeljani Kickstarter kampanji, v kateri prevzamete nadzor nad enim izmed oklepnikov in ga popeljete po okolici Černobila. Se sliši dolgočasno in ne pretirano izvirno? Morda res, dokler ne ugotovite, da je govora o upravljanju dejanskih mini oklepnikov, ki se nahajajo v skladišču podjetja.

Tričlanska ekipa je namreč v šestih mesecih zgradila maketo opustošenega Pripjata, ki se razpostrira na 210 kvadratnih metrih, na njej pa se istočasno lahko giblje 30 robotov. Igralno površino osvetljuje kar 340 luči, za popestritev dogajanja pa so nameščene posebne naprave, ki ustvarjajo veter, dim in druge učinke. Z uporabo 3D-tiskanja so ukrajinski inovatorji sami izdelali tudi vse robotske oklepnike in jih opremili z optičnimi ter orientacijskimi senzorji, merilci pospeška, laserji, svetlečimi diodami, NFC in drugimi tehnologijami za zaznavanje okolice ter robotov soigralcev. Dogajanje zajema kamera z ločljivostjo 1280×720, v osrčju pa se skrivata operacijski sistem Linux in mikroračunalnik Raspberry Pi. Vso to opremo napajajo akumulatorske baterije, sestavljene iz delov, ki jih najdemo v Teslinih električnih avtomobilih, in zdržijo do 12 ur brez polnenja. Roboti pa so opremljeni tudi s posebnim “flip-over” sistemom, s katerim igralci lahko vozilo ponovno postavijo na vsa štiri kolesa brez pomoči administratorja, če slučajno pride do nesreče.

Ker razvoj igre še zdaleč ni zaključen, je trenutno glavni cilj igralcev pridobiti čimveč posebnih izotopov, ki so razmetani po ulicah. Te je potem možno zamenjati za energijo, potrebno za igranje. Isotopium: Chernobyl lahko preizkusite popolnoma brezplačno, toda če se v dveh minutah ne boste uspeli dokopati do kakšnega vrednega izotopa, morate za nadaljnje igranje kupiti dodatno energijo. Za eno uro igranja boste odšteli 10 €, za dve 17 €, za tri pa 33 €. Glede na trenutno ponudbo v miniaturnem Černobilu so cene morda nekoliko previsoke, toda na igrini Kickstarter strani avtorji obljubljajo še veliko dodatnega materiala, gradijo pa tudi že drugo maketo, ki bo igralcem omogočala vožnjo po pomanjšanem Marsu. Isotopium: Chernobyl je namreč le prvi korak v zvrsti, ki ji pri Remote Games pravijo oddaljena resničnost.

Vsekakor gre za zanimiv projekt, ki ga je vredno preizkusiti, če se navdušujete nad inovacijami v igričarski industriji. Ker igranje poteka kar preko brskalnika, ne potrebujete niti zmogljivega računalnika ali ekspresno hitre internetne povezave. In ne le to, robotski oklepnik lahko po miniaturnih ukrajinskih ulicah z drugega konca sveta popeljete kar z uporabo pametnega telefona.

Vas zanima več iz te teme?
napovedi iger

Prijavi napako v članku