Računalništvo, telefonija
08.02.2010 08:04
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IBM predstavil stogigaherčni tranzistor iz grafena

Bo tranzistor iz grafena pripomogel k širitvi Moorovega zakona?
Bo tranzistor iz grafena pripomogel k širitvi Moorovega zakona?

Kot vse kaže bodo tranzistorji iz grafena (dvodimenzionalnega ogljikovega kristala) naslednji velik preskok v elektroniki in računalništvu. Plasti grafena so namreč odlični prevodniki elektronov, kar posledično pomeni, da lahko z njimi raziskovalci izdelujejo izjemno hitre elektronske elemente. Da je prihodnost elektronike in računalništva v tranzistorjih iz grafena pa so dokazali tudi inženirji podjetja IBM. Pripravili so namreč najhitrejši tranzistor na svetu, ki lahko med logičnima stanjema 0 in 1 preklaplja s hitrostjo do sto gigahercev.

Inženirji podjetja IBM so prepričani, da bo z novim materialom mogoče v bližnji prihodnosti izdelati celo tranzistorje, ki bodo delovali s frekvenco več deset terahercev. Ker novi material prevaja elektrone hitreje in na večjih razdaljah kot silicij, nima neželenih motenj električnih signalov, ki nastanejo pri zmanjševanju velikosti silicijevih gradnikov. To posledično pomeni hitrejše preklapljanje, varčnost z električno energijo in manjše segrevanje.

Nedvomno gre pri grafenu za enega izmed največjih napredkov v zgodovini razvoja tranzistorjev, ki naj bi v bližnji prihodnosti omogočil izdelavo izjemno kompaktnih in energijsko varčnih elektronskih komponent. Na množično proizvodnjo tranzistorjev na osnovi ogljika bo žal potrebno še nekoliko počakati, saj trenutno obstajajo določene tehnološke omejitve, ki močno dražijo proizvodni proces. Dobra novica tu pa je ta, da se lahko za izdelavo tranzistorja iz grafena uporablja povsem enako tehnologijo kot za proizvodnjo tranzistorja iz silicija.


Prijavi napako v članku