Računalništvo, telefonija
18.05.2010 19:10

Deli z drugimi:

Share

IBM-ova študija izpostavlja pomen ustvarjalnosti kot prioriteto generalnih direktorjev za uspešno poslovanje podjetja v prihodnosti

IBM-ova raziskava je pokazala, da je na soočenje z vse večjo kompleksnostjo poslovnega okolja pripravljenih manj kot 50 % podjetij. V raziskavi so prvič sodelovali tudi vodilni iz podjetij v Sloveniji.
IBM je soustanovitelj vizionarskega projekta Bluespace.
IBM je soustanovitelj vizionarskega projekta Bluespace.

V osebnih intervjujih IBM-ove globalne študije (ang. IBM Global CEO study 2010) je sodelovalo več kot 1.500 generalnih direktorjev iz 60-ih držav in 33-ih industrijskih panog iz vsega sveta. Med njimi tudi iz Slovenije.

Raziskava je pokazala, da je najpomembnejše vprašanje, s katerim se danes srečujejo generalni direktorji vse večja kompleksnost poslovnega okolja. 8 od 10-ih vprašanih jih pričakuje, da bo to postalo še kompleksnejše, pri tem pa jih manj kot 50 % meni, da so njihove organizacije na to pripravljene. Gre za največji izziv vodilnih, ki je bil zaznan v osmih letih raziskovanja.

Današnje poslovno okolje zaznamujeta kompleksnost in negotovost. Generalni direktorji so na prvo mesto med sposobnostmi, ki jih potrebujejo osebe na vodilnih položajih, postavili ustvarjalnost. Da bi se uspešno spopadli z vse večjo kompleksnostjo bodo morali premisliti o načinu delovanja podjetja in ga po potrebi preoblikovati. Novi načini povezovanja novih generacij od podjetij zahtevajo večjo prilagodljivost vodenja in poslovanja, ki gredo v korak z novimi načini delovanja.

Klasični načini poslovanja ne zadostujejo več. V času izvedbe zadnjih štirih CEO študij se je pričakovan vpliv tehnologije na organizacije po pomembnosti povzpel iz 6. na 2. mesto. 76 % vprašanih predvideva premik gospodarske moči na hitro razvijajoče se trge, prihodek iz naslova novih virov pa naj bi se v naslednjih petih letih podvojil. 95 % generalnih direktorjev kot najpomembnejšo strateško prednostno nalogo v istem obdobju navaja tesno sodelovanje z naročnikom.

Raziskava odkriva tudi velike razlike med prednostnimi nalogami generalnih direktorjev v Evropi, Severni Ameriki, Aziji in na Japonskem. To je prvič, da so se v tej raziskavi pojavile tako občutne regionalne razlike. 61 % kitajskih generalnih direktorjev priznava, da je »sposobnost razmišljanja na globalni ravni« najpomembnejša lastnost voditeljev. 87 % generalnih direktorjev iz Severne Amerike v naslednjih petih letih pričakuje odločnejše posege vlade in sprejemanje novih predpisov, kar povečuje občutek negotovosti v poslovanju. Na Japonskem 74 % generalnih direktorjev pričakuje, da bo imel premik gospodarske moči s trenutnih na hitro rastoča tržišča velik vpliv na njihove organizacije, medtem ko v Evropski Uniji pričakuje tovrstni vpliv le 43 % vprašanih.


Prijavi napako v članku