Računalništvo, telefonija
26.01.2010 13:24
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

IBM in Fujifilm dosegla nov rekord na področju magnetnih trakov

Z novimi magnetnimi trakovi bodo podjetja lahko za daljši čas shranila še več podatkov!
Z novimi magnetnimi trakovi bodo podjetja lahko za daljši čas shranila še več podatkov!

Čeprav trdi diski in pogoni Solid State postajajo iz dneva v dan zanesljivejši, so magnetni trakovi še vedno najprimernejši mediji za trajno hranjenje pomembnejših podatkov, saj se magnetni zapis na njih lahko ohrani tudi za dobro stoletje. Zato sploh ne preseneča, da podjetji IBM Research in Fujifilm Corporation v njihov razvoj še vedno vlagajo zajetne kupe kadrovskih in finančnih sredstev.

Raziskovalcem omenjenih podjetji pa je pred kratkim uspel izjemen podvig, saj jim je uspelo izdelati prototip magnetnega traku z gostoto kar 190 terabitov na kvadratni centimeter. To je za kar 39-krat več od magnetnih trakov, ki jih danes najdemo na tržišču. Visoko gostoto zapisa je raziskovalcem uspelo doseči predvsem na račun posebnega magnetnega traku, izdelanega na osnovi delčkov železa in barija.

S pomočjo nove tehnologije bo mogoče na posamično kaseto shraniti do 35 terabajtov »nestisnjenih« podatkov oziroma 44-krat več v primerjavi z današnjimi kasetami IBM LTO 4. Nova kapaciteta bo zadoščala za arhiviranje do 35 milijonov običajnih knjig, ki bi na knjižnih policah v dolžino merile kar slabih 400 kilometrov. Prve primerke novih naprav in medijev za trajno arhiviranje podatkov pa naj bi na tržišču ugledali do leta 2012.


Prijavi napako v članku