Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
25.08.2023 11:18
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako lahko slovenski študenti pridobijo najbolj zaželeno IKT znanje?

Informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT) je eno izmed najbolj rastočih področij z največjim številom disruptivnih tehnologij.
Foto: Huawei
Foto: Huawei

Slovenija na področju IKT zaposluje približno 50 tisoč zaposlenih, do leta 2023 pa jih bomo potrebovali še enkrat toliko. Ali formalno šolstvo zadošča za pridobitev tolikšnega števila strokovnjakov v tako kratkem času in za toliko različnih področij? So izobraževalni programi prilagojeni nenehnemu pojavljanju novih tehnologij?

Robotizacija, avtomatizacija, globoko učenje, veliki podatki in umetna inteligenca predstavljajo le nekaj tehnologij, ki so zaživele v zadnjih letih, predvsem med ali po svetovni pandemiji. Ravno te disruptivne tehnologije strokovnjaki uvrščajo med najbolj zaželene veščine. Če formalne izobraževalne ustanove ne morejo opraviti celotnega dela, kje se potem skriva rešitev za reševanje IKT kadrovske krize?

Tehnološki velikan Huawei je že leta 2008 razmišljal o prihodnosti panoge IKT in njenega kadra. Takrat so ustanovili program Seeds for the Future in posadili prva semena, ki so v zadnjem desetletju in pol vzcvetela v temeljni steber svetovne IKT infrastrukture.

Huaweieva kalilnica talentov je doslej vzgojila več kot 12.000 študentov v 137 državah. Program so pred tremi leti razširili tudi v Slovenijo. Z njim so trem generacijam ponudili priložnost vpogleda v področje IKT za usvojitev novih tehnoloških znanj in jim omogočili, da zapolnijo vrzel med teorijo, ki se je naučijo v visokošolskih ustanovah, in prakso, ki jo zahteva delovni trg.

»Sodelovanje v programu Seeds for the Future 2022 je bila odlična izkušnja. Program ponuja širok spekter priložnosti. Delitev znanja z uporabo novih, inovativnih učnih metod je bila zame ena najpomembnejših. Pridobila sem nova znanja na področjih trendovskih tem, kot so 5G, umetna inteligenca, računalništvo v oblaku in kibernetska varnost. Skozi program smo imeli tudi priložnost spoznati strokovnjake z različnih področij, se naučiti razvijati in predstaviti tehnološko podprt poslovni načrt. Imela sem tudi priložnost izboljšati svoje vodstvene sposobnosti med tekmovanjem Tech4Good.«

Simona S.

Kaj je Huaweiev program Seeds for the Future in kako poteka?

Seeds for the Future je brezplačni 8-dnevni spletni tehnološki dogodek, na katerem lokalni talenti dobijo priložnost spoznati nove tehnologije, izmenjati znanje s somišljeniki in hkrati dobiti idejo ter boljše razumevanje, kako deluje IKT sektor in v katero smer se lahko med in po študiju usmerijo.

Letošnji program Seeds for the Future bo potekal prek spleta med 6. in 13. novembrom. Študentom bo s tem omogočeno lažje usklajevanje s svojimi študijskimi obveznostmi.

Umetna inteligenca, 5G, IoT, računalništvo v oblaku, kibernetska varnost …

…  so osrednje tematike tehnološkega dogodka Seeds for the Future.

Slovenske študentke in študenti se bodo spoznali z (generativno) umetno inteligenco, ki smo jo spoznali preko orodij ChatGPT, Bing in Bard. Spoznali bodo temeljne koncepte delovanja nove tehnologije, kje se AI lahko uporabi in kakšen vpliv bo imela na prihodnost družbe.

Program bo letos poleg umetne inteligence v ospredje postavil še omrežje 5G, kjer bodo udeleženci dobili edinstveno priložnost, da pridobijo dragoceno znanje iz prve roke.

Nadaljnji razvoj digitalne pokrajine pa prinaša tudi številna tveganja. Kibernetska varnost s pojavom vsake nove disruptivne tehnologije postaja le še kompleksnejša. Zato se bodo udeleženci programa Seeds for the Future izobraževali na področju kibernetske infrastrukture tudi z vidika varnostnih strokovnjakov. V program so vključili tudi metavesolje, ki obljublja revolucijo (digitalnega) poslovnega okolja. Če se bo vizija metavesolja uresničila, bodo imeli diplomiranci Huaweievega programa edinstveno prednost pred ostalimi IKT strokovnjaki.

Seeds for the Future združuje interaktivno delo, obisk spletnega razstavnega prostora in delo v mednarodni skupini. Organizirane bodo tudi okrogle mize, ki bodo spodbujale razpravo o najnovejših tehnologijah. Nadobudni IKT talenti bodo lahko pobrskali po zakladnici znanja, ki jo premorejo predavatelji in gostujoči strokovnjaki. Skozi virtualni ogled razstavnih dvoran kampusa Huawei pa bodo sodelujoči imeli svojevrstno možnost spoznati tehnološko zgodovino kitajskega velikana.

Najboljši med najboljšimi bodo deležni posebnega priznanja

Študenti, ki bodo uspešno zaključili Huaweiev program, bodo pridobili certifikat in priložnost, da se pridružijo globalni skupini študentov Seeds for the Future. S tem si bodo odprli vrata do nadaljnjih izobraževalnih vsebin in globalnega mreženja. Tekom leta bodo lahko sodelovali v spletnih webinarjih, ki so namenjeni izključno diplomirancem programa Seeds for the Future. Pričakujete lahko vnete razprave o razvoju tehnologije, kot na primer, kako je 3D tiskanje spremenilo podobo zdravstva in katera etična vprašanja je potrebno še razrešiti.

Huaweiev program predstavlja tudi kadrovsko priložnost, saj se zaključnega dogodka tradicionalno udeležijo predstavniki ministrstev ter gospodarskih in izobraževalnih ustanov.

Del dogodka je tudi globalni natečaj Tech4Good, v katerem ekipe predstavijo inovativne ideje in koncepte, ki bi v prihodnosti lahko spremenili svet. Lanskoletni zmagovalci z Irske so žirijo prepričali s projektom RollOn. Zamislili so si avtomatizirano klančino, ki z računalniškim vidom in IR senzorji uporabnikom invalidskih vozičkov olajša vkrcanje na vlake. To je merilo, ki ga je postavila prejšnja generacija. Morda pa je 2023 leto, ko bo največ zanimanja vzbudil slovenski projekt.

Najboljše med najboljšimi pa bo Huawei še dodatno nagradil. Znanje o kitajski kulturi, ki ga bodo med programom pobližje spoznali, bodo lahko v živo izkusili na obisku Kitajske.

»Izkušnja je bila odlična. Udeleženci smo usvojili vrsto različnih znanj, ki jih je na fakulteti težko pridobiti, predvsem s področja mobilnih omrežij 5G in umetne inteligence. Globlje smo spoznali tudi podjetje Huawei in dobili vpogled, kje vse je prisoten Huawei in kaj razvija. Velika dodana vrednost je tudi projektno delo, saj ni boljšega občutka, ko lahko pridobljeno znanje tudi uporabiš. Vsekakor podpiram vključevanje podjetij v izobraževalni sistem.«

Urban G.

Kako se lahko prijavite v program Seeds for the Future?

Prijava je brezplačna. Vabljeni so vse študentke in študenti slovenskih fakultet. Za prijavo je potrebno priložiti življenjepis, potrdila o akademskih dosežkih in motivacijsko pismo ali predstavitveni video dolžine 3 minut. Program bo potekal med 6. in 13. novembrom.

Za več informacij o programu v Sloveniji in pošiljanje prijav se lahko obrnete na huaweislovenia@huawei.com s pripisom Seeds for The Future.

Več o globalnem programu Seeds for the Future pa je na voljo na spletni strani www.huawei.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Huawei
Za več informacij so vam na voljo pri Huawei
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Huawei? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več