Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
08.08.2022 15:02
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Honor Magic4 Pro recenzija: telefon, ki nakazuje svetlo prihodnost podjetja?

Honor se močno trudi, da bi uporabniki pozabili njihovo preteklo navezo s Huaweijem. Do sedaj je bilo njihovo lansiranje mešanica uspeha in neuspeha. Z novim Honor Magic4 Pro želijo nagniti tehtnico na stran uspeha.

Honor je potreboval skoraj leto in pol po odcepitvi od Huaweia, da je evropskim uporabnikom dostavil pravi flagship telefon. Prvotno bi premijsko zastavo v Evropi morala nositi družina telefonov Honor Magic3, ki pa zaradi trgovinskih omejitev ni prispela na cilj. Nič zato, saj si je Magic4 Pro veliko dizajnerskih potez sposodil od predhodnika, hkrati pa si privoščil boljšo strojno opremo in poživitev sklopa kamer.

PrednostiSlabosti
📱 Zmogljiva strojna oprema📵 Programska nezvestoba
📱 100 W hitro polnjenje📵 Samo 2 leti Android posodobitev
📱 Dobra zmogljivost kamer📵 Dizajn sprednje in zadnje kamere ne bo vsakemu po godu
📱 Kakovostna izdelava 

Honor Magic4 Pro cena Slovenija in različice

  • Honor Magic4 Pro 8GB/256GB: 1.099 €

Različica z 12 GB RAM-a ni na voljo v Sloveniji.

Honor Magic4 Pro: dizajn (ne)prepoznaven?

Splošen izgled telefona Honor Magic4 Pro bo poskrbel za kotlovnico različnih mnenj, predvsem na račun dveh osrednjih elementov: postavitev sprednje kamere in izgled sklopa zadnjih kamer. Omenili smo že, da lahko enak dizajn opazimo pri predhodniku Honor Magic3. Nič spornega, veliko proizvajalcev ponovi nekatere oblikovne elemente iz prejšnjih telefonov, kar lahko vodi v prepoznaven dizajn, po katerem lahko takoj prepoznamo točno določen telefon. Ali pa gre res za izključno Honor dizajn? Na žalost je nekaj zelo podobnega storil tudi njegov prejšnji lastnik Huawei pri telefonu Huawei Mate 40 Pro. Gre za enega zadnjih opominov, da sta bili podjetji nekoč pod isto streho. Idejo, da bi kamera pokrivala celotno širino zadnje strani telefona, si je sposodil tudi telefon vivo X80 Pro, le da je ta izrez pravokoten.

Ne glede na to, kdo je prvi pomislil na tovrstno postavitev kamere, sam izgled telefona ne bo po okusu vsakega. Osebno mi je všeč okrogel sklop, ki zavzame zgornjo polovico telefona. Sama velikost me ne moti oziroma jo celo pozdravljam, saj se je Honor s tem znebil nerodnega nagibanja, ko je telefon položen na mizo. Sprednja kamera prav tako nima klasične oblike. Namesto enega izreza za kamero ima Magic4 Pro dva izreza v obliki »tablete«. Prednost dodatne zareze je, da ima Magic4 Pro poleg selfie kamere še dodatno kamero, ki se uporablja za odklepanje telefona s prepoznavo obraza. Ta sistem je varnejši v primerjavi z drugimi telefoni, predvsem po zaslugi tega dodatnega senzorja za 3D globino. Več o sprednji kameri nekoliko kasneje.

Izbor materiala je pomemben pri zagotavljanju flagship občutka. Honor se je odločil za ukrivljeno steklo, tako spredaj kot zadaj. Telefon se dobro prime roke, zadnja stran se pa zelo hitro spoprijatelji s prstnimi odtisi in oljnatimi madeži, zato bi priporočal uporabo (priloženega) ovitka, ki bo obenem ponudil več kot potreben sloj zaščite, saj telefon ni opremljen z Gorilla Glass. Ima pa oceno IP68 za zaščito pred prahom in vodo.

Modrozelena barva (na voljo tudi črna) je drzna in veliko bolj privlačna od nevtralne črne. Na desni strani okvirja se nahajata gumba za vklop in glasnost. Spodaj je USB-C vmesnik za polnjenje in reža za SIM kartico. Spodaj in zgoraj se nahajata zvočnika v stereo postavitvi, ki proizvedeta spodobno kakovost zvoka. Kot običajno bi za daljše gledanje vsebin priporočal slušalke ali zunanji Bluetooth zvočnik, za krajše seanse pa bosta zvočnika dobro opravila svojo nalogo.

Honor Magic4 Pro: ogromen OLED LTPO zaslon

Magic4 Pro je s 6,81-paličnim zaslonom eden največjih telefonov na trgu. To pa ni njegova edina prepoznavna lastnost. Zaslon se lahko pohvali tudi z OLED tehnologijo in ločljivostjo 2848 x 1342 (460ppi), hkrati pa se še ukrivi pri straneh in vseh robovih. Največja frekvenca osveževanja zaslona se ustavi pri 120 Hz, kar smo od telefona v tem rangu tudi pričakovali. Dodatne točke si pribor na račun tehnologije LTPO, s katero telefon prilagaja hitrost osveževanja (vse od 1 Hz do 120 Hz) glede na trenutno uporabo. Na primer, pri branju e-knjig bo telefon zmanjšal hitrost osveževanja, pri igranju iger ali pri brskanju pa bo vse skupaj pohitril. Najvišja svetlost je 1000 nit, kar je manj od konkurence, vendar vseeno dovolj tudi za uporabo na močni dnevni svetlobi.

Ukrivljenost pa je lahko dvorezen meč. Izgleda fantastično, vendar so ukrivljeni robovi lahko v določenih situacijah bolj ovira kot prednost. Pri igranju iger se lahko pomembna vsebina prelije čez rob, enako pri posnetkih in nekaterih aplikacijah. Tudi koti gledanja so slabši v primerjavi z ravnim zaslonom. Pri splošni uporabi teh težav ne boste občutili.

O dvojni zarezi za sprednjo kamero smo že spregovorili. Kot že rečeno, prednost dodatnega senzorja za globino je večja varnost pri biometričnem odklepanju telefona, čemur v teh časih težko oporekamo. V zameno za večjo varnost pa boste morali biti pripravljeni, da sprednja kamera zavzame malenkost več prostora, kot ste vajeni pri dosedanjih telefonih. Ni razloga za paniko, razlika ni preveč očitna. Opazili boste, da so obvestila bolj stisnjena na vrhu zaslona, pri igranju iger pa se lahko zgodi, da bosta zarezi pokrili kakšen grafični element na zaslonu. Če bo to preveč moteče, lahko v nastavitvah za vsako aplikacijo ali igro nastavite, ali naj bo reža vidna ali zakrita.

Pod biometrično zaščito spada še ultrazvočni čitalnik prstnih odtisov, ki se nahaja pod zaslonom. Izvedba je brezhibna. Ultrazvočni čitalniki imajo nekaj prednosti pred klasičnimi optičnimi senzorji. So bolj zanesljivi pri zaznavanju umazanih in mokrih konic prstov ter na splošno je občutek delovanja hitrejši in bolj zanesljiv. Njihova pomanjkljivost, na katero vas bo opozoril tudi Honor pred registracijo prstnega odtisa, so zaščitna stekla, ki lahko vplivajo na delovanje čitalnika, še posebej pri zaščitah tretjih ponudnikov.

Kar bi radi videli v prihodnje in to velja za vse proizvajalce telefonov, je, da bi sledili vzoru, ki ga je postavil vivo X80 Pro, pri katerem je za registriranje prstnega odtisa potreben le en dotik zaslona.

Honor Magic4 Pro: hiter kot raketa

  • Snapdragon 8 Gen 1
  • 8 GB RAM
  • 256 GB
  • 4600 mAh, 100 W žično in brezžično polnjenje

Zmogljivost je področje, kjer ne bomo preveč dolgovezili, saj lahko že sami po specifikacijah ugotovite, da gre za trenutno najboljšo strojno opremo, ki jo premorejo proizvajalci. Snapdragon 8 Gen 1 se je na testih izkazal tako, kot smo pričakovali. Prehitel je telefone s predhodnimi čipi in dosegel podobne rezultate, kot ostali telefoni z enakim Snapdragon čipom. Temperature so skozi celoten preizkus ostale na optimalnih mejah, čemur se telefon lahko zahvali t. i. »heksagonalnem grafenskem super sistemu«. Tudi med polnjenjem telefon ni postal prevroč na dotik.

Snapdragon 8 Gen 1 pa ne dostavi le zmogljivost, ampak tudi vrhunsko spremno tehnologijo: Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi 6 in podporo za 5G omrežja.

Baterija 4600 mAh ni največja na trgu, a v večini primerov zadostuje za celodnevno uporabo. V katerih primerih ne zadostuje? Če je velik del vaše uporabe usmerjen v igranje iger, še posebej iger, ki podpirajo 120 Hz osveževanje, in ste poleg tega še priklopljeni na mobilne podatke in ne na Wi-Fi. Opazili smo, da je bila funkcija 5G, ki jo lahko vklopite/izklopite pod hitrimi nastavitvami, velik porabnik energije. Ko smo jo izklopili, ker v našem kraju (Medvode) ni zanesljive 5G povezave, smo opazili opazno podaljšanje avtonomije. Namesto 15 % na koncu dneva (2-3 ure igranja iger, Facebook, Youtube, brskanje po spletu …) smo po izklopu 5G funkcije dan zaključili z vsaj 30 %.

Povprečna avtonomija baterije pa nikoli ne postane pomanjkljivost, ker je na voljo 100 W polnjenje, s katerim boste v dobrih 30 minutah telefon napolnili do 100 %. Za 100 W brezžično polnjenje boste morali kupiti Honor SuperCharge brezžični polnilnik.

Magic UI 6.0 potrebuje nekaj izboljšav

Honor Magic4 Pro je opremljen z vmesnikom Magic UI 6.0, ki temelji na Androidu 12.

Tako kot vsak operacijski sistem tudi Honorjev OS ponuja kar nekaj možnosti za prilagajanje telefona: vedno vklopljeni zaslon, različne teme in ikone ter možnost prikaza vseh programov na začetnem zaslonu ali v predalu.

Na voljo je tudi kar nekaj ekskluzivnih funkcij Androida 12/11: nadzorna plošča za zasebnost, podrobno upravljanje dovoljenj, obvestila o uporabi kamere in mikrofona ter ločen virtualni prostor (PrivateSpace), kamor lahko shranite občutljive datoteke, do katerih imate dostop samo vi. Nismo našli možnosti ogleda zgodovine obvestil, kar je na voljo pri drugih Android 12 telefonih.

Magic UI 6.0 samodejno začasno zaustavi aplikacije v ozadju, čeprav je pri tem malenkost preveč agresiven. S privzeto nastavitvijo se lahko zgodi, da bodo obvestila prišla z manjšo ali celo večjo zamudo. Pri nekaterih aplikacijah (Reddit) smo obvestila dobili šele, ko smo ponovno vklopili aplikacijo. Ni prvi telefon, ki nas je prisilil v ročno spreminjanje nastavitev za ustavljanje aplikacij v ozadju, vendar bi vseeno v prihodnje raje videli, da omili svojo strategijo. Veliko uporabnikov se ne poslužuje naprednejših nastavitev in bi preveč agresivno izklapljanje aplikacij lahko odvrnilo nekatere potrošnike.

Pomanjkljive so tudi nekatere druge funkcije. Na primer, daljši pritisk na aplikacijo omogoča le odstranitev aplikacije, želeli bi si vsaj še podrobnosti o aplikaciji in čiščenje predpomnilnika. S potezo »vlečenje zaslona navzdol« se prikaže funkcija globalnega iskanja, katera v našem primeru nikoli ni prišla v poštev. Želeli bi si, da lahko to potezo spremenimo v kaj drugega, na primer zaslon z obvestili.

Všeč so nam bile funkcije za večopravilnost. Odprete lahko več aplikacij naenkrat, aplikacije lahko pripnete na rob zaslona za hiter dostop, z vlečenjem roba zaslona pa lahko odprete stranski meni s priljubljenimi aplikacijami.

Manj zadovoljni smo bili z uporabniškim profilom »Vibriranje«, pri katerem smo večkrat z zamudo videli obvestila ali pa zamudili klic. Privzeta jakost vibriranja je premalo intenzivna, kar je še posebej opazno, ko je telefon v žepu in ne na ravni površini. V nastavitvah nismo našli možnosti, da bi povečali intenzivnost vibriranja.

Razen naštetih programskih nezvestob smo zadovoljni z nivojem prilagajanja, podrobnimi nastavitvami, priročnim bližnjicam in funkcijami za večopravilnost.

Honor pa bo v prihodnje moral izboljšati poprodajno podporo za uporabnike, če bo želel slediti trendu, ki ga postavljajo druga podjetja. Trenutno Honor ponuja 2 leti Android nadgradenj, Samsung 4 leta, Xiaomi 3 leta.

Kako se izkaže kamera?

Ogromen modul na hrbtni strani hrani tri kamere: širokokotno oziroma glavno kamero 50 MP, ultraširoko kamero 50MP in periskopsko 3,5-kratno povečavo s 64 MP.

Glavna kamera pričakovano dostavi najboljše rezultate. Podrobnosti so nazorne, dinamični razpon je odličen, barve so živahne in pristne. Ultraširoka prav tako zajame dobre fotografije. Omejujeta jo manjši senzor in zaslonka, kar se opazi na dinamičnem razponu. V primerjavi z glavno kamero ultraširoki objektiv na trenutke preveč osvetli motive na fotografije.

Honor Magic4 Pro lahko s periskopsko kamero doseže 3,5-kratni optično povečavo, digitalna povečava pa lahko doseže vse do 100-kratno povečavo. Pri tej povečavi si deli usodo ostalih telefonov s 100-kratno povečavo. Rezultati so sprejemljivi, če želite dokazati, da telefon premore 100-kratno povečavo. Zajete fotografije pa so preveč zrnaste in meglene, da bi jih kadar koli uporabili. V večini primerov se boste zanašali do 10-kratne povečave, morda je 30-kratna povečava v nekaterih situacijah še sprejemljiva.

Nočno fotografiranje, ki ga boste morali vsakič ročno vklopiti, proizvede presenetljivo dobre rezultate. Fotografije niso osvetljene do nivoja, da bi rekli, da gre za dnevni prizor, a obenem ni pretemno, da motivi ne bi prišli do izraza. Viri svetlobe v fotografijah so prav tako ustrezno uravnoteženi.

Sprednja 12 MP kamera se dobro znajde v optimalnih svetlobnih pogojih, v bolj zahtevnih pa priporočamo, da uporabite glavne kamere.

Na splošno smo zadovoljni z zmogljivostjo kamer. Opazili pa smo daljše zakasnitve pri preklapljanju med različnimi povečavami in kamerami, kar je izredno moteče, še posebej, ko moraš v trenutku zajeti fotografijo.

Končno mnenje

Honor Magic4 Pro je nedvomno flagship telefon in dobra popotnica za nadaljnje podvige podjetja v tem rangu. Strojna oprema zagotavlja vrhunsko zmogljivost, zaslon je živahen, polnjenje je izredno hitro, zmogljivost kamere je prav tako na flagship nivoju.

Neuspehe beleži na programski ravni in v poprodajni podpori za uporabnike, kjer zaostaja za tekmeci. Skupaj z dokaj visoko ceno (1.099 €) Magic4 Pro čaka težka naloga, da bo prepričal uporabnike, ki stavijo na druge bolj dolgoročno preverjene blagovne znamke.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več