Računalništvo, telefonija
12.05.2017 08:18
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Očala za obogateno resničnost v operacijski dvorani

Očala za obogateno resničnost v operacijski dvorani
Očala za obogateno resničnost v operacijski dvorani

Očala HoloLens, ki spadajo v kategorijo obogatene resničnosti, so brez dvoma eden najbolj razburljivih izdelkov Microsofta. To pomeni, da vas uporaba ne prenese v navidezni svet, ampak omogoča lažje prepletanje realnega in virtualnega okolja. Tako lahko v svoji pisarni ali domu upravljate aplikacije, ki si jih namestite po vsej sobi in s tem spletno okolje prenesete v svoj življenjski prostor. Zato ne preseneča, da se je za Microsoftova očala ogrelo podjetje s področja zdravstva Scopis, ki je zanje pripravilo platformo, imenovano Holographic Navigation Platform.

Platforma podjetja Scopis vključuje programsko in strojno opremo, ki v navezi z očali HoloLens kirurgu nudita pomoč pri izvajanju kirurških posegov in pri pripravah nanje. S pomočjo sistema lahko namreč natančneje opravlja posamezne korake posega, saj mu pri tem pomagajo računalniško izdelane projekcije. Z njimi lahko kirurg celo meri razdalje med posameznimi točkami na delih telesa, piko na i pa dajeta še možnost neposrednega upravljanja in nadziranja kirurških pripomočkov in možnost glasovnega upravljanja.

Za kirurge je podjetje Scopis že pripravilo programsko opremo, ki je v navezi z očali HoloLens primerna za operacijo hrbtenice. Prve klinične teste trenutno opravljajo v Berlinu, če pa se bo novost izkazala, verjamemo, da se bodo podobne prakse posluževale tudi druge visokotehnološke bolnišnice po svetu.


Prijavi napako v članku