Računalništvo, telefonija
01.02.2021 13:02
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zanimiv hladilni sistem za kompaktne računalnike

Hladilni sistem AeroCool Cylon 3H vas zagotovo ne bo pustil na cedilu!
Hladilni sistem AeroCool Cylon 3H vas zagotovo ne bo pustil na cedilu!

Zračni hladilni sistemi za sodobne procesorje so vedno predstavljali svojevrsten izziv. Kot vse kaže je veliki met vendarle uspel raziskovalcem podjetja AeroCool. Ti so namreč razvili nadvse inovativen hladilni sistem, ki je občutno zmogljivejši in hkrati tišji od rešitev, ki so danes naprodaj na trgu.

Zračni hladilni sistem AeroCool Cylon 3H se od konkurence razlikuje predvsem v tem, da je namenjen kompaktnim računalniških sistemom, hkrati pa lahko opravi tudi s težjimi nalogami. Ta je namreč sestavljen iz treh bakrenih toplotnih cevi premera šest milimetrov, ki se nahajajo neposredno na površini procesorja. Na ta način je poskrbljeno za učinkovito odstranjevanje odvečne toplote, in sicer v navezi z masivnim hladilnim sistemom iz aluminija.

Zanimiv zračno hlajeni sistem AeroCool Cylon 3H v višino meri le 98 milimetrov, v ohišju pa zasede 126 x 138 milimetrov prostora. To sicer ne preseneča, saj za hlajenje uporablja ventilator premera 120 milimetrov, ki je opremljen z barvnimi diodami LED. Delovno območje ventilatorja znaša od 600 vrtljajev na minuto do 1800 vrtljajev na minuto, pri tem pa proizvede komajda 24,3 decibele hrupa, kar pomeni, da je primeren tudi za tišje sisteme.

Zanimivo je še to, da je zračno hlajeni sistem AeroCool Cylon 3H primeren tudi za zmogljivejše računalniške sisteme. Brez težav lahko namreč opravi tudi s procesorji moči do 125 vatov. Poleg tega je novost primerna tako za procesorje AMD, opremljene s podnožjem AM4, kot tudi procesorje konkurenčnega podjetja Intel s podnožji LGA1200 in LGA115x. Maloprodajna cena zračno hlajenega sistema AeroCool Cylon 3H še ni znana.


Prijavi napako v članku