Računalništvo, telefonija
27.12.2011 14:13
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji izpraznili bančne račune in darovali denar

Anonymous: Moderni Roobin Hood?
Anonymous: Moderni Roobin Hood?

Hekerska skupina Anonymous je v letu 2010 uspešno vdrla v strogo varovane informacijske sisteme zveze NATO, v številne policijske sisteme širom sveta, v informacijski sitem ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI, mamilarskega kartela Zetas in še mnogo drugih. Z napadom na ameriško podjetje Stratfor je šla še korak dlje, saj se je »prelevila« v modernega Robina Hooda. Ves nelegalno pridobljen denar je namreč nakazala v dobrodelne namene.

Hekerska skupina Anonymous je pred kratkim izvedla ciljan napad na informacijski sistem podjetja Stratfor, katero se ukvarja z analizami za zmanjševanje tveganj za politično, ekonomsko in vojaško sfero. Ker so bila upravljavska gesla zelo slabo zaščitena (večina jih je bila kar privzetih), hekerji niso imeli zahtevnega dela. Ti so z izjemno lahkoto ukradli na tisoče številk kreditnih kartic, uporabniških gesel, e- naslovov in drugih osebnih podatkov. Ker številke kreditnih kartic in gesel niso bile ustrezno zaščitene, so hekerji iz transakcijskih računov strank skupno izmaknili več kot milijon ameriških dolarjev.

Nelegalno pridobljenega denarja hekerska skupina Anonymous pričakovano ni zadržala zase. Ves denar naj bi hekerji nakazali v dobrodelne namene. Seznam organizacij hekerska skupina Anonymous pričakovano ni objavila, saj v nasprotnem primeru bi morale te ves denar vrniti nazaj. Specialisti za informacijsko varnost verjamejo, da je bil napad na ameriško podjetje Stratfor le začetek tovrstnih akcij. Te naj bi se v naslednjih mesecih celo stopnjevale, ukraden denar pa naj bi še naprej zahajal na bančne račune tistih organizacij, ki ga krvavo potrebujejo za izvajanje svojega poslanstva.


Prijavi napako v članku