Računalništvo, telefonija
07.08.2017 09:10

Deli z drugimi:

Share

Heker, ki je ustavil WannaCry, s plačilom varščine na svobodi

Varnostnem strokovnjaku Marcus Hutchins bo na sojenje lahko počakal doma.
Varnostnem strokovnjaku Marcus Hutchins bo na sojenje lahko počakal doma.

Pred kratkim smo pisali o varnostnem strokovnjaku Marcusu Hutchinsu, ki je širom sveta poznan po tem, da je z registracijo domene uspel ustaviti delovanje izsiljevalske programske kode Wannacry (http://bit.ly/WannaCry-Heker). Kljub »dobremu« delu varnostnega strokovnjaka, je ta pred kratkim pristal v rokah ameriških policistov. Možje postave so možakarja aretirale, ker ga sumijo izdelave, razširjanja in uporabe bančnega trojanskega konja Kronos, in sicer med letoma 2014 in 2015.

Varnostnem strokovnjaku Marcusu Hutchinsu na sojenje vsaj ne bo treba čakati za zapahi, saj je odkorakal na »svobodo« proti varščini v višini preračunanih 25 tisoč evrov. Kljub temu možakar se ne bo mogel prosto sprehajati po domačem mestu, saj bo moral na sojenje počakati v domačem priporu. Verjamemo, da se bo nadobudni heker pri tem nadvse dolgočasil, saj mu je sodni senat prepovedal uporabo kakršnekoli naprave, ki je priključena na svetovni splet. Poleg tega bo moral ves čas nositi sledilno napravo GPS, da bi mu preprečili potovanje v tujino pa je moral možakar oblastem izročiti njegov potni list.

Zaradi bančnega trojanskega konja se bo varnostni strokovnjak moral zagovarjati pred pristojnim sodiščem, narok sodbe pa bo razpisan še letos. V primeru obsodbe lahko možakarja doleti celo 40 letna zaporna kazen in večmilijonska denarna kazen.


Prijavi napako v članku