Računalništvo, telefonija
23.07.2013 17:06

Deli z drugimi:

Share

Gremo na varni dopust

Gremo na varni dopust
Gremo na varni dopust

Uporaba digitalnih naprav se iz leta v leto povečuje in uporabniki se vedno težje ločimo od svojih priljubljenih digitalnih igrač. Zato jih bomo v večini primerov odnesli s seboj tudi na dopust v poletnih mesecih. Ker je potrebno tudi v dopustniškem času poskrbeti za digitalno varnost, smo za vas pripravili nekaj priročnih nasvetov za poletno ravnanje z računalniki in ostalimi napravami.

Ustvarite varnostne kopije

Če si dopusta ne predstavljate brez svojega prenosnika, tablice ali pametnega telefona, poskrbite, da imate pred odhodom narejene varnostne kopije pomembnih podatkov. Varnostne kopije lahko naredite na zunanje diske ali preko namenskih storitev za varnostno kopiranje v oblaku.

Zaklenite svoje naprave

Določite varnostna gesla na vseh digitalnih napravah. Poskrbite, da so naprave ugasnjene, ko jih ne uporabljate. Na ta način lahko preprečite hiter dostop do vaših podatkov nepooblaščenim osebam, v primeru izgube ali kraje naprave. Naprednih uporabnikov oz. tatov varnostno geslo resda ne bo ustavilo, jih bo pa upočasnilo. To vam omogoči več dragocenega časa za izsleditev svoje naprave s storitvijo »Anti-Theft«.

Zaščitite svoje osebne podatke

Na pametnih telefonih je shranjenih veliko vaših podatkov, ki jih ne bi želeli deliti z drugimi – fotografije, shranjena sporočila, kontakti, poslovne informacije, itd… Če pride vaš telefon v neprave roke, lahko z funkcijo Remote Wipe (oddaljeno brisanje) izbrišete podatke na telefonu in tako preprečite vpogled v svoje osebne podatke. To lahko storite tudi z aplikacijo ESET Mobile Security za pametne telefone.

Uporabljajte aplikacije proti kraji (anti-theft)

Uporaba anti-theft tehnologije je zelo pametna. Aktivirajte programsko opremo proti kraji na vseh vaših napravah, prenosnikih, telefonih in tablicah in se pozanimajte o tem kako deluje še preden odidete na dopust. Ni vse izgubljeno, ko ugotovite, da nimate več svoje naprave. Z uporabo anti-theft programske opreme lahko v večini primerov pridobite informacije o lokaciji naprave preko GPS koordinat ali slik preko spletne kamere, če je »novi uporabnik« priključen na internet.

Tehnologija je dragocena, ne puščajte je na razpolago drugim

Večina hotelov omogoča uporabo sefa. Priporočamo da ga uporabljate. Seveda pa ob izboru kode za zaklep ne izberite gesla kot je 1234, kajti to bo morebitni vlomilec najprej preizkusil. Zaklenite sef z bolj zahtevnim geslom. Ne puščajte svojih dragocenih naprav na vidnih javnih mestih brez nadzora. Ko potujete z avtom, ne puščajte prenosnika ali tablice na vidnem mestu. Vedno več je kraj iz avtomobilov, še posebno v turističnih krajih.

Predvsem pa vam kot vedno svetujemo, da skrbno ravnate z vašimi digitalnimi napravami. Imejte jih ustrezno zaščitene s protivirusno programsko opremo, posodabljate svoj operacijski sistem in drugo programsko opremo, ter ravnajte preudarno na spletu. Lahko vam pomagamo pri zaščiti vaših naprav. Napredne programske rešitve ESET omogočajo uporabo anti-theft, remote wipe in ostalih varnostnih funkcij. Preverite zadnjo ponudbo ESET antivirusnih produktov na www.eset.si in si zagotovite varno uporabo računalnika. Želimo vam prijeten, predvsem pa varen dopust.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku