Grafične kartice
20.05.2012 11:09

Deli z drugimi:

Share

Grafične kartice v oblaku

Nvidijina "oblačna" storitev VGX bo tudi uporabnikom z nekoliko slabšimi računalniki omogočila igranje grafično najzahtevnejših iger.
Nvidijina "oblačna" storitev VGX bo tudi uporabnikom z nekoliko slabšimi računalniki omogočila igranje grafično najzahtevnejših iger.

Za vse tiste, ki si želijo vrhunske grafike, a so na žalost njihovi računalniki opremljeni s preslabo strojno opremo, je Nvidia prestavila rešitev imenovano Nvidia VGX. Gre za novo Nvidijino storitev v oblaku, kjer so strežniki opremljeni z grafičnimi karticami, ki temeljijo na arhitekturi Kepler. Sodeč po uradnih izjavah, lahko zgolj en strežnik znotraj sistema Nvidia VGX uporablja tudi do 100 različnih uporabnikov, kar je znatno več v primerjavi s tradicionalnimi virtualnimi namizji. Sistem Nvidia VGX hkrati odpravlja probleme z latenco, počasnim odzivom in omejeno podporo za aplikacije, ki so običajno največje težave pri standardnih virtualnih rešitvah. Vsaka VGX kartica temelji na štirih procesorjih Kepler in ima 4 GB delavnega pomnilnika.

V povezavi z VGX konceptom je Nvidia predstavila tudi igralno storitev GeForce GRID, ki nadaljuje trend storitev tako imenovanega pretakanja (streaming) iger preko interneta in njihovo igranje na strojno nekoliko šibkejših računalnikih. Rešitev GRID uporablja dva grafična procesorja (na eni kartici), ki temeljita na arhitekturi Kepler, vsak od njih pa ima po 3072 CUDA jeder in zmore 4,7 teraflopsa v 3D operacijah. Igre bi se tako izvajale zgolj preko grafičnih jeder, povsem mimo glavnega procesorja, s čemer bi se povečalo število iger, ki se lahko sočasno distribuirajo do končnega uporabnika. Uporabo nove Nvidijine tehnologije je že potrdilo podjetje Gaikai, ki je poionir na področju pretakanja računalniških iger.

Vas zanima več iz te teme?
Nvidia grafične kartice

Prijavi napako v članku