Računalništvo, telefonija
15.04.2018 07:43
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Googlova umetna inteligenca lahko prepozna posameznike v množici ljudi

Googlova umetna inteligenca je zmožna izolacije posamičnih glasov do te mere, da drugi glasovi praktično niso več slišni.
Googlova umetna inteligenca je zmožna izolacije posamičnih glasov do te mere, da drugi glasovi praktično niso več slišni.

Ljudje smo kar uspešni pri izolaciji posamičnega glasu v množici ljudi, računalniki pa pri tem niso kaj preveč uspešni. To se dobro vidi v primeru, če poskušamo podati glasovni ukaz pametnemu zvočniku, ko je zabava v polnem teku. To je bil tudi razlog, zakaj so pri podjetju Google sprejeli odločilo za pripravo posebnega sistema za globoko učenje, ki bo lahko sam izbral določen glas in sicer na način, da bo spremljal obraze oseb, ki govorijo.

Tu gre za umetno inteligenco, ki lahko prepozna posamične ljudi, ko ti govorijo in pri tem dejansko ustvari lastno navidezno okolje z vsemi zvoki v okolici, kar ji na koncu omogoča izolacijo posamičnega glasu. Novost je pri tem izjemno uspešna, saj lahko povsem izolira posamični glas govorca tudi v pogojih, ki bi bili razmeroma težki za običajne ljudi. Umetna inteligenca namreč poskrbi za popolno izolacijo govora s sledenjem obrazu govorca.

Pri podjetju Google trenutno preučujejo možnosti, kako bodo izkoristili prednosti, ki jim ponuja nadvse zanimiva umetna inteligenca. Tu ima računalniški gigant seveda veliko možnosti, predvsem ko gre za njegove aplikacije namenjene komunikaciji, kot sta na primer Hangouts in Duo. Ta bi lahko bila v veliko pomoč tudi pri izboljšanju govora in snemanju videoposnetkov. Nekateri so sicer izrazili zaskrbljenost pri uporabi te tehnologije, saj bi lahko z njo enostavno prisluškovali pogovorom posameznikov v javnosti. Kljub temu po vsej verjetnosti ne bi bilo težko omejiti to možnost na osebe, ki so za to dale privoljenje.


Prijavi napako v članku