Računalništvo, telefonija
02.10.2019 15:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google z novo varnostno aplikacijo

Google z novo varnostno aplikacijo
Google z novo varnostno aplikacijo

Najnovejši avtomobili že imajo sposobnost zaznavanja prometne nesreče in klicanja na pomoč. Sedaj želi Google to s svojo aplikacijo omogočiti vsem. Omenjeno zmožnost sicer že ponuja Applova pametna ura, ki naj bi v nekaterih nesrečah že odigrala ključno vlogo in se tako izkazala za zelo unčikovito.

Googlova aplikacija naj bi delovala na podoben način, saj bi za analizo uporabljala kar senzorje telefona, kot so pospeševalnik in mikrofon. V primeru prometne nesreče bi se oglasil glasen alarm, in bi – če ne bi bil preklican, aplikacija samodejno poklicala nujno pomoč.

Aplikacija je sicer v spletni trgovini Google Play že obljavljena, na žalost pa prenos zaenkrat še ni omogočen.

Med posnetki zaslona je razvidno, da ima uporabnik vsaj dve možnosti, tudi to, da prekliče klic na nujno številko v primeru napačne zaznave.

Kako deluje? Google je v zapisu za javnost objavil, da aplikacija uporablja različne senzorje v telefonu, kot so lokacija, pospeševalnik in mikrofon, ki zajema okoliške zvoke in jih analizira v realnem času (razbito steklo, trk …), podobno kot to že zmore Amazonova Alexa Guard.

Google navaja tudi, da lahko že majhne nesreče aktivirajo aplikacijo, zato je potrebno v sami aplikaciji potrditi, da ste v redu in ne potrebujete pomoči, če je temu res tako. V naslednjem koraku vas bo aplikacija vprašala, ali je prišlo do majhne nesreče ali je prišlo do pomote pri zaznavanju.

Aplikacija naj bi sprva bila na voljo le v ZDA, kasneje pa še v ostalih državah.


Prijavi napako v članku