Računalništvo, telefonija
30.06.2018 09:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Že veste kaj je KaiOS, v katerega je Google vložil veliko denarja?

Že veste kaj je KaiOS, v katerega je Google vložil veliko denarja?
Že veste kaj je KaiOS, v katerega je Google vložil veliko denarja?

Nokia je na začetku letošnjega leta predstavila prenovljeni model mobilnega telefona Nokia 8110 4G, ki ga poleg zanimive oblike odlikuje še neobičajen sistem. Ta namreč temelji na mobilnem operacijskem sistemu Firefox OS oziroma na »kopiji«, ki jo je po ukinitvi programa s strani organizacije Mozilla izdelalo podjetje KaiOS Technologies. Operacijski sistem KaiOS je dejansko mogoče uporabiti v navezi s sodobnimi telefoni, ki še vedno uporabljajo klasične tipkovnice, in to brez potrebe, da bi se odrekli naprednim možnostim sodobnih telefonov.

Mobilni operacijski sistem KaiOS pa ni nameščen zgolj na mobilnem telefonu Nokia 8110 4G. Najdemo ga tudi v mobilnih napravah podjetij Bullitt (CAT Phones), Alcatel, Doro in Micromax. Trenutno naj bi bil nameščen na več kot 40 milijonih mobilnih telefonov širom sveta, kar kaže na to, da gre za uporaben sistem. To je dejansko razlog, zakaj so se pri Googlu odločili, da v razvoj operacijskega sistema KaiOS vložijo kar 19 milijonov evrov lastnega kapitala.

Sodelovanje med podjetjema KaiOS Technologies in Google bodo uporabniki tovrstnih mobilnih telefonov najprej opazili z bogatejšimi Googlovimi storitvami, kot so Assistant, Google Maps, YouTube in Google Search. S tem si bo računalniški gigant zagotovil pomemben položaj na trgu telefonov, ki v navezi z inovativnim operacijskim sistemom obetajo veliko, število uporabnikov pa posledično s tem seveda narašča.


Prijavi napako v članku