Računalništvo, telefonija
12.08.2015 01:20
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Podjetje Google se poslavlja

Google po poti Microsofta?
Google po poti Microsofta?

V ponedeljek je odjeknila novica, da Google kot tak ne obstaja več. Nadomestilo ga je novo podjetje, imenovano Alphabet, Inc., ki s tem tudi prevzema trgovanje z delnicami podjetja Google na borzi v New Yorku. Predhodni Google zdaj predstavlja le hčerinsko podjetje pod okriljem podjetja Alphabet, Inc.

Gre za eno izmed največjih reorganizacij tehnoloških podjetij do zdaj. Nepregledna množica projektov Googla je vodilne prisilila, da celotno poslovanje podjetja oblikujejo na preglednejši in bolj organiziran način. Google, zdaj le eno izmed številnih hčerinskih podjetij, bo še naprej razvijal iskalnik, operacijski sistem Android, portal Youtube in druge spletne izdelke. Projekti, kot so razvoj samovozečega vozila, širjenje dostopa do interneta v državah v razvoju z visokoletečimi baloni, termostati Nest in med drugim tudi pametna očala Google Glass, se bodo preoblikovali v ločena hčerinska podjetja. Google je tako postal »holding« večjega števila podjetij, od katerih vsako zase vodi projekte in poslovni del ter poroča o doseženih poslovnih rezultatih.

CEO podjetja Alphabet, Inc, je Larry Page. V izjavi za javnost je poudaril pomembnost večje preglednosti poslovanja podjetja in hkrati obrazložil, zakaj se je podjetje poimenovalo Alphabet. Abeceda je po njegovem mnenju ena izmed največjih iznajdb človeštva. Vsaka izmed črk predstavlja enega izmed Googlovih trenutnih izdelkov in s tem ločeno entiteto znotraj »holdinga«.

Vodenje zdaj neprimerljivo manjšega Googla prevzema Sundar Pichai. Indijec, ki se je preselil v ZDA in doštudiral na ugledni univerzi Stanford, se je Googlu pridružil leta 2004. Že od vsega začetka je sodeloval pri glavnih spletnih projektih podjetja in med drugim skrbel za razvoj operacijskega sistema Android. Do nedavnega je vodil vse dnevne posle, ki jih je prevzel od soustanovitelja Larry Pagea, ki se je tako lahko osredotočil na dolgoročnejše načrte podjetja.

Ironično je v tem trenutku uradna domena podjetja abc.xyz in ne alphabet.com, ki si jo lasti nemški proizvajalec avtomobilov BMW. Ob tem so si pri Googlu privoščili tudi zabavno šalo na račun Microsofta. Ob vnosu domene abc.wtf se namreč odpre Microsoftov brskalnik Bing.

Odzivi s strani finančnih trgov na novico so bili pretežno pozitivni. Delnica je ob rednem trgovanju pridobila pet odstotkov na svoji vrednosti. Analitiki so s tem pridobili to, kar so si od nekdaj želeli. Več preglednosti nad poslovanjem podjetja, ki se je lotilo številnih projektov, zaradi česar več ni bilo mogoče na enostaven način izluščiti, kateri izmed projektov prinaša podjetju prihodke in kateri ne.


Prijavi napako v članku