Računalniške komponente
09.05.2021 06:32
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google privzeto z dvonivojsko avtentikacijo

Dvonivojska avtentikacija bo privzeto na voljo za vse uporabnike storitev Google!
Dvonivojska avtentikacija bo privzeto na voljo za vse uporabnike storitev Google!

Varnost dostopnih gesel, ki jih uporabljamo za dostop do aplikacij in storitev, je vedno bolj pod vprašajem. Načinov, kako pridobiti ali celo uganiti geslo posameznega uporabnika, je namreč veliko, predvsem pa je to lažje in cenejše od iskanja ranljivosti v informacijskih sistemih ter aplikacijah. Zato je bolj kot ne le še vprašanje časa, kdaj bodo nepridipravi uspeli razkriti uporabniško ime in geslo, ki jim bo omogočilo dostop do vaših dragocenih podatkov.

Oblikovanje varnih gesel ni enostavno, saj je treba biti pri tem zelo ustvarjalen, hkrati pa bi ga morali zamenjati vsaj enkrat na mesec. To pa je v praksi vse prej kot enostavno. Če nam vendarle uspeva, to še ne pomeni, da naše geslo ne bo pristalo v rokah nepridipravov. Dovolj je namreč že majhna neprevidnost, in svoje geslo lahko napadalcu kar sami izročimo s tem, da ga vpišemo v lažno spletno stran ali aplikacijo, lahko pa računalnik okužimo z zlonamerno programsko opremo in s tem posledično ogrozimo svojo varnost. Teh težav pa pri uporabi Googlovih storitev ne bomo imeli več.

Pri podjetju Google so namreč najavili, da bo pri njihovih storitvah kmalu privzeto vključena dvonivojska avtentikacija za vse uporabnike. To pomeni, da bo Google po uspešnem vnosu uporabniškega imena in gesla od nas zahteval še posebno kodo. To nam bo sistem posredoval preko kratkega sporočila SMS. Uporabniki bodo seveda še vedno imeli možnost, da bodo dvonivojsko avtentikacijo izključili, kar pa iz varnostnih razlogov ni priporočljivo.


Prijavi napako v članku