Računalništvo, telefonija
14.06.2010 11:20
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google ponovno zadal hud udarec Microsoftu

Spor med podjetjema Google in Microsoft se utegne v prihodnje zagotovo še bolj zaostriti.
Spor med podjetjema Google in Microsoft se utegne v prihodnje zagotovo še bolj zaostriti.

Podjetje Google je izvršilnega direktorja Microsofta, Steva Ballmerja, na začetku junija »razjezil« z odločitvijo, da bo na vseh računalniških sistemih zaposlenih operacijske sisteme Windows nadomestil z Applovimi sistemi OS X in distribucijami Linuxa. Računalniški gigant naj bi se za ta izjemno radikalni korak odločil predvsem zaradi tega, ker naj bi bili njegovi vodilni možje zaskrbljeni nad varnostjo, povezano z uporabo luknjastih operacijskih sistemov Windows.

Le nekaj dni za tem, ko je podjejte iz Redmonda omenjeno »razlago« označilo za smešno in neutemeljeno, pa je Googlov strokovnjak za informacijsko varnost odkril nevarno ranljivost v operacijskih sistemih Windows XP in Windows Server 2003, in sicer v sistemu za pomoč in tehnično podporo (Windows Help and Support Center). Googlov strokovnjak je za nameček javno objavil tudi programsko kodo, ki lahko izkoristi omejeno ranljivost.

Mike Reavey, odgovoren za stike z javnostjo pri Microsoftu, je dejanje Googlovega strokovnjaka za informacijsko varnost označil za nepremišljeno, saj jim ni dal na voljo dovolj časa, da bi odpravili odkrito ranljivost. To pa bi lahko seveda posledično ogrozilo uporabnike operacijskih sistemov Windows XP in Windows Server 2003. A ne bi bilo vseeno precej bolje, da bi Microsoft pričel hitreje krpati varnostne luknje in izdajati varnostne popravke za luknjaste operacijske sisteme Windows?


Prijavi napako v članku