Tablični računalniki
28.06.2012 15:30

Deli z drugimi:

Share

Google Nexus Q: Android za popolno zabavo

Google Nexus Q omogoča, da skupaj s prijatelji oblikujemo seznam glasbe ali videoposnetkov.
Google Nexus Q omogoča, da skupaj s prijatelji oblikujemo seznam glasbe ali videoposnetkov.

Google je za ljubitelje večpredstavnostih vsebin pripravil napravo Nexus Q. Ta je za preračunanih 240 evrov že naprodaj na spletnem portalu Google Play. Tu dejansko gre za prvi družbeni predvajalnik večpredstavnostih vsebin. Te temelji na mobilnem operacijskem sistemu Android 4.0 Ice Cream Sandwich in za preračunavanje podatkov uporablja dvojedrni procesor OMAP4460. Za shranjevanje podatkov je na voljo 16 gigabajtov vgrajenega pomnilnika.

Naprava Google Nexus Q uporablja pametni mobilni telefon ali tablični računalnik Android za streaming glasbe in videoposnetkov na visokoločljivi televizor, zvočniški sistem ali običajne zvočnike. To poteka v navezi s portalom Google Play. Google Nexus Q v osnovi spominja na Apple TV, le da ta omogoča še sodelovanje s prijatelji preko naprav Android pri pripravi seznama glasbe ali videoposnetkov, ki se bodo predvajali na napravah zabavne elektronike.

Oblikovno zanimiva večpredstavnostna naprava Google Nexus Q v premeru meri le 11,7-centimetrov in tehta 900 gramov. Za povezavo s svetovnim spletom uporablja brezžično povezavo Wi-Fi. V njej je vgrajen še zvočnik moči 25 vatov. Naprava Google Nexus Q omogoča povezovanje v Googlove spletne storitve Play, Music, TV in YouTube. Z novincem upravljamo preko modrozobe povezave z uporabo pametnega mobilnika ali tabličnega računalnika.

Prvi kupci bodo večpredstavnostno napravo Google Nexus Q prejeli v dveh do treh tednih od oddaje plačila na portalu Google Play. Tu je naprodaj še zvočniški sistem, ki je povsem prilagojen novincu. Ta je opremljen z 2,5-centimetrskim visokotoncem in 16,5-centimetrskim nizkotoncem. Zanj Google zahteva kar vrtoglavih 320 evrov. Škoda le, da tako večpredstavnostno napravo Google Nexus Q kot zvočnik Triad trenutno ni mogoče naročiti v Slovenijo.


Prijavi napako v članku