Računalništvo, telefonija
10.02.2017 07:49
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google našel rešitev za izboljšanje kakovosti slik nizke ločljivosti

Povečevanje slik slabe kakovosti ni več misija nemogoče!
Povečevanje slik slabe kakovosti ni več misija nemogoče!

Verjetno se še vsi spomnite dobro znane televizijske serije Na kraju zločina (Crime Scene Investigation), ki se je pred leti predvajala na naših televizijskih zaslonih. Kot vse kaže, je priljubljena televizijska serija navdušila tudi inženirje podjetja Google, saj so ti po njenem zgledu v okviru projekta RAISR pripravili programsko opremo, ki lahko preko strojnega učenja samodejno izboljša kakovost digitalnih slik. Na ta način slika zelo slabe kakovosti postane dovolj ostra, da lahko na njej prepoznamo osebe in druge predmete, ki so na izvirni sliki neprepoznavni.

Novi sistem za izboljšanje kakovosti fotografij in slik temelji na dveh računalniško grajenih nevronskih mrežah. Prva nevronska mreža najprej poveča majhno sliko z namenom, da ugotovi, kako bi morale biti slikovne pike razporejene. Nato priskoči na pomoč druga nevronska mreža, ki sliki doda manjkajoče slikovne pike in tako »zapolni« manjkajoče podatke, končni rezultat pa je seveda fotografija ali slika precej boljše kakovosti.

Prva preizkušanja nove tehnologije so bila zelo obetavna, saj je raziskovalcem podjetja Google iz slik zelo slabe kakovosti uspelo pridobiti številke z besedilom in dovolj razločne obraze za prepoznavo osebe. Novi sistem je seveda še daleč od tega, da bi bil popoln, saj so napake pri povečevanju še vedno močno prisotne. Kljub temu pa so inženirji podjetja Google s tem dokazali, da je s pomočjo umetne inteligence mogoče povečati kakovost slik.

Verjamemo, da se bo tovrstna tehnologija za izboljševanje kakovosti slik nizke ločljivosti v bližnji prihodnosti še dodatno izboljšala. Pri podjetju Google so namreč že napovedali, da bodo v projekt RAISR vložili še več denarja in znanja, saj gre za tehnologijo, ki bi bila nedvomno uporabna na številnih področjih in bi bila nedvomno takoj sprejeta v vsakodnevno uporabo tako pri običajnih uporabnikih kot tudi v forenzičnih in drugih laboratorijih.


Prijavi napako v članku