Spletni brskalniki
22.02.2012 15:11
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Chrome nam bo predlagal in shranjeval gesla

Boste Googlu zaupali vsa vaša dostopna gesla?
Boste Googlu zaupali vsa vaša dostopna gesla?

Gesla so še vedno ena od najbolj pogosto uporabljenih načinov zaščite pred nepooblaščenim dostopom do osebnih in zaupnih podatkov ter spletnih storitev. Kljub temu večina računalničarjev ni preveč domiselnih pri njihovem oblikovanju. To je seveda po godu spletnim kriminalcem, ki kot za stavo vdirajo v spletne storitve nič hudega slutečih uporabnikov. Da bi bilo zlorab manj, so se pri podjetju Google odločili za pripravijo nove funkcionalnosti za spletni brskalnik Chrome, ki bo uporabniku v veliko pomoč tako pri izbiri kot upravljanju z dostopnimi gesli.

Tu ne bo šlo za klasično shranjevanje gesel, saj bodo Googlovi programerji v spletni brskalnik Chrome vgradili generator gesel. Ko bo brskalnik zaznal, da izpolnjujete obrazec za registracijo uporabniškega računa, vam bo sam predlagal geslo v obliki naključno izbranih črk, števil in posebnih znakov. Google Chrome vam bo za vsako spletno mesto ponudil več različnih gesel (različna dolžina in kompleksnost), vi pa boste izbrali eno. Ker je pomnjenje kompleksnih gesel praktično nemogoče, vam bo spletni brskalnik Chrome vsa gesla hranil v vašem Googlovem računu in vam jih bo »razkril« vsakič, ko se boste želeli prijaviti v izbrano storitev.

Vsa shranjena gesla bo mogoče izvoziti, in sicer za namene izdelovanja varnostnih kopij. Gesla za dostop do spletnih storitev vam bodo dostopna na vsakem računalniku ali mobilni napravi, kjer se boste prijavili v vaš Googlov račun. Tu ostaja odprto vprašanje, ali boste spletnemu brskalniku Google Chrome dovolili generiranje in hranjenje vseh gesel za dostop do vseh vaših spletnih storitev. Mnogi so nad tem upravičeno zaskrbljeni. Vsaj glede na to, ker je podjetje Google pred kratkim napovedalo prenovo politike zasebnosti in ker je dokazano prikrito sledil uporabnikom preko spletnih brskalnikov. Odločitev o tem bo seveda prepuščena le vam!

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku