Računalništvo, telefonija
28.02.2020 16:00

Deli z drugimi:

Share

Globalni trg 5G omrežja: Kdo so ključni akterji in kako bo videti prihodnost te tehnologije?

Globalni trg 5G omrežja: Kdo so ključni akterji in kako bo zgledala prihodnost te tehnologije?
Globalni trg 5G omrežja: Kdo so ključni akterji in kako bo zgledala prihodnost te tehnologije?

Nova generacija brezžičnega omrežja je med nami in kar nekaj držav se bojevito bori za prevlado na globalnem trgu 5G tehnologije. Ponudniki telekomunikacijskih storitev so do konca leta 2019 vzpostavili 5G omrežja v 18-ih državah, v letošnjem letu pa naj bi kar petina svetovnih držav že imela 5G storitve.


Če se sprašujete, zakaj si države tako prizadevajo za vodilna mesta na trgu 5G tehnologije, je odgovor sila preprost. Zmagovalec bo imel za več kot desetletje konkurenčne prednosti. Za med seboj povezano družbo in svet je širjenje 5G tehnologije ključno – tehnične nadgradnje bodo izredno pospešile uporabo transformativnih tehnologij in izboljšale kakovost delovanja starih.


5G tehnologija bo služila kot ogrodje četrte industrijske revolucije, postala pa bo tudi globalni narekovalec trendov za celotno področje povezljive tehnologije. Spletni portal Business Insider piše, da naj bi 5G tehnologija v naslednjih 15-ih letih v globalno ekonomijo prinesla 2,2 bilijona ameriških dolarjev.


V poročilu Global 5G Landscape Report, je Business Insider Intelligence identificiral tri države – ZDA, Južna Koreja in Kitajska – ki bodo glavne pri 5G revoluciji.


Pa si poglejmo nekaj ključnih izvlečkov iz poročila:

  • ZDA so leta 2018 zagnale prvo komercialno 5G storitev na svetu in so do konca 2019 že ponujale dva-krat toliko komercialnih 5G storitev, kot naslednja zasledujoča država. ZDA so se poslužile strategije privatnega sektorja ob vpeljavi 4G tehnologije, ki jim je takrat pomagala, da so hitro postali vodilni na področju te tehnologije. Dotična strategija je narejena na principu avtonomije operaterjev, ki imajo vsak svojo razvojno strategijo in metode. To pospešuje pojav konkurence in na koncu tudi inovacije ter nove investicije kot rezultat.
  • Južna Koreja je bila druga država na svetu, ki je zagnala 5G omrežje in je trenutno na dobri poti, da postaja globalni vodja na področju penetracije 5G tehnologije. Hitrost razvoja dotične tehnologije je v veliki meri odvisna od tega, kako dovzetna je vlada za spremembe. V Južni Koreji vlada intenzivno spodbuja razvoj, hkrati pa skrbi za regulacijo telekomunikacije.
  • Kitajska je največji mobilni trg na svetu in do leta 2025 bi naj po številu povezav in omrežij postala še največji trg 5G tehnologije. Tudi kitajska vlada, podobno kot v Južni Koreji, spodbuja razvoj tehnologije in si želi postati najmočnejši akter na področju 5G tehnologije.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več