Računalništvo, telefonija
14.08.2010 12:42

Deli z drugimi:

Share

Globalni podatkovni promet v mobilnih omrežjih se je v enem letu povečal za skoraj trikrat

Najnovejše meritve kažejo, da je podatkovni promet rastel desetkrat hitreje od glasovnega prometa.
Najnovejše meritve kažejo, da je podatkovni promet rastel desetkrat hitreje od glasovnega prometa.

Mobilne širokopasovne storitve predstavljajo le 10 odstotkov vseh mobilnih naročnin, vendar predstavljajo večino skupnega prometa prek mobilnih omrežij, njihov delež pa še narašča. Ericssonove (NASDAQ: ERIC) meritve dejanskega prometa v omrežjih po vsem svetu kažejo, da se je globalni podatkovni promet v mobilnih omrežjih v preteklem letu povečal za skoraj trikrat in rastel desetkrat hitreje kot glasovni promet. Mobilni podatkovni promet je nadaljeval z izredno rastjo tudi po zgodovinskem mejniku decembra 2009, ko je količina podatkovnega prometa prvič presegla količino glasovnega prometa.

Ericssonova statistika kaže, da je v drugem četrtletju leta 2010 podatkovni promet v mobilnih omrežjih znašal skoraj 225.000 terabajtov na mesec.

»Rast in prednosti mobilnih širokopasovnih storitev so jasne,« je povedal Håkan Eriksson, višji podpredsednik, tehnološki direktor in predsednik Ericssonove podružnice v Silicijevi dolini. »Poslovni modeli, ki temeljijo na mobilnih širokopasovnih storitvah, so usmerjeni k povečevanju dobičkonosnosti in zagotavljanju vrhunske kakovosti storitev, s katero lahko operaterji dosežejo konkurenčno prednost. Ključno za operaterje je, da se osredotočijo na vzpostavitev celovitih konvergenčnih omrežjih, ki temeljijo na protokolu IP in tako lahko podprejo hitro rast v količini prometa ter obenem zmanjšajo stroške in izboljšajo uporabniško izkušnjo. Za stranke mobilne širokopasovne storitve spreminjajo način komunikacije in celotni družbi odpirajo vrata do uspeha.«

Ericsson še naprej ohranja svojo vodilno vlogo na področju mobilnih širokopasovnih tehnologij, kar dokazuje tudi nedavna objava, da je podjetje dobavilo 2 milijona baznih postaj (od skupno petih milijonov vseh postavljenih baznih postaj na svetu). Ericsson je dobavil večino omrežij HSPA, ki zagotavljajo hitrosti prenosa podatkov 14,4 Mb/s ali več in je edini dobavitelj, ki sodeluje pri vseh trenutnih glavnih projektih izgradnje omrežij 4G/LTE. Danes je na svetu več kot pet milijard mobilnih naročnin in v podjetju Ericsson so prepričani, da bo do leta 2020 omreženih in z internetom povezanih 50 milijard naprav.


Prijavi napako v članku