Računalništvo, telefonija
13.01.2012 13:57

Deli z drugimi:

Share

Glasbena industrija toži Irsko zaradi piratstva

Bo Franciji s subvencioniranjem spletnega nakupa glasbe uspelo zmanjšati stopnjo glasbenega piratstva?
Bo Franciji s subvencioniranjem spletnega nakupa glasbe uspelo zmanjšati stopnjo glasbenega piratstva?

Že dalj časa je znano, da protipiratske organizacije širom sveta zaradi prenosa nelegalnih vsebin preganjajo predvsem šibke. Ker s tem ne zaslužijo dovolj denarja, so za talce vzele še države. Tokrat je na udaru Irska, saj irski ponudniki dostopa do svetovnega spleta niso cenzurirali dostopa do spletnih portalov, ki ponujajo povezave do piratskih vsebin.

Sodni spor zoper irsko vlado je vložil glasbeni gigant EMI Music. Ta ji očita, da ni pripravila ustrezne zakonodaje za učinkovit boj proti spletnemu piratstvu. Vse se je pravzaprav pričelo že lanskega oktobra, ko je glasbeni gigant EMI Music vložil tožbo zoper ponudnika internetnih storitev UPC. Ta je od njega zahteval, da mora nemudoma cenzurirati vse tiste spletne strani, ki uporabnikom ponujajo povezave do piratskih vsebin.

Glasbeni gigant EMI Music je tožbo izgubil, saj irska zakonodaja ne omogoča varovanja komercialnih interesov glasbene industrije. Zaradi tega ta sedaj toži Irsko in od nje zahteva takojšnje sprejetje protipiratske zakonodaje, ki bo ponudnikom dostopa do svetovnega spleta dovoljevala cenzuro spletnih strani s piratsko vsebino. Kot osnovo za sprožitev sodega procesa je glasbeni gigant EMI Music navedel zakonodajo večine evropskih držav, ki tovrstno cenzuriranje dovoljuje. Mi seveda upamo, da tožba ne bo uspela. Pravila »obnašanja« na svetovnem spletu namreč ne more postavljati glasbena industrija, katere glavni »poslovni« cilj je bogatenje.


Prijavi napako v članku