Avtomobilizem
Avtomoto
10.06.2022 11:33
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

GL Charge: prihodnost električnih polnilnic

Slovenski proizvodi, ki se ponašajo s kompatibilnostjo z vsemi znamkami električnih avtomobilov, z najvišjo stopnjo električne varnosti in krmiljenja ter z elegantnim dizajnom.

Če ste se pred nekaj leti čudili sosedu, ki je pred garažo parkiral električen avtomobil, ga danes verjetno pozdravite z veliko mero zavisti. Čeprav smo se na električne skiroje in kolesa skoraj popolnoma navadili, je zadeva nekoliko drugačna, ko govorimo o električnih avtomobilih. Glede na ceno bencina in dizla (ali pa morda prav zato), ki se že nekaj časa strmo vzpenja, je električno prevozno sredstvo ta trenutek edina logična in pametna rešitev za vse, ne glede na to, ali na leto prevozite 20.000 ali 200.000 kilometrov. Ne le, da bo tak avto kljub višjemu začetnemu vložku na dolgi rok prijazen do vaše denarnice, prijazen bo tudi do okolja.

Kakšne so možnosti polnjenja električnega avtomobila?

O razlogih, zakaj je nakup električnega avtomobila dandanes smiseln, ne bomo razglabljali, saj več kot očitno govorijo slednjemu v prid. Vprašanje se postavi, kako takšen avto sploh napolniti? Čeprav vam polnilnica, ki jo prejmete poleg električnega avtomobila, omogoča, da ga polnite tudi na domačem omrežju, pa je slednja enofazna in posledično izredno počasna. Drugi možen odgovor je polnjenje na najbližjih bencinskih servisih. Ta opcija je sicer izredno hitra, saj avto napolni v pičlih 15 minutah, vendar tudi nekajkrat dražja. Najbolj optimalna rešitev torej tiči nekje vmes.

Hišne polnilnice v treh različicah, ki navdušujejo doma in v tujini

Eno izmed omenjenih rešitev ponuja GL Charge, slovensko relativno mlado podjetje, ki je poskrbelo za pravo svežino. In kaj je najboljše? Njihovi proizvodi se lahko pohvalijo s kompatibilnostjo z vsemi znamkami električnih avtomobilov, kar vaši denarnici v praksi prihrani kar nekaj izdatkov. Hišna polnilna postaja oz. GlowBox s slovenskimi varovalnimi komponentami in nemškim krmiljenjem je na voljo v treh različicah, kar pa ne pomeni, da vas bo osnovna oz. Silver pustila popolnoma ravnodušne. S priklopno močjo 22 kW, LED osvetlitvijo, DC varovanjem in ročno nastavitvijo moči polnjenja bo svoje delo opravila več kot odlično. Nekoliko bolj zahtevnim uporabnikom je na voljo verzija Gold, ki se poleg omenjenega ponaša tudi z dinamičnim prilagajanjem moči polnjenja v vašem omrežju. Seveda pa tehnologija nima meja in tisti, ki si želijo nekoliko več (in se jim oči ob naprednih funkcijah zasvetijo, tako kot nam), bodo posegli po različici Platinum, ki ponuja še nekaj več funkcij. Takšno hišno polnilno napravo lahko upravljate kar z mobilno aplikacijo (preverjeno deluje tako na operacijskem sistemu iOS kot tudi na Androidu), ponaša se z dinamičnim prilagajanjem moči omrežja, hkrati pa podpira tudi možnost OCPP komunikacije.

Od udobja doma do javnih prostorov

Poleg domačih je podjetje GL Charge pod svojim okriljem razvilo tudi javne polnilne postaje oz. PublicBox, ki so namenjene zlasti polnjenju na parkiriščih in drugih javnih mestih. Če vam verzija Gold med drugim ponuja AC/DC varovanje, LED osvetliltev, Ethernet priklop in ročno nastavitev polnjenja, se Platinum ponaša še z mobilno aplikacijo, po želji pa celo s kartično avtentikacijo. Takšna električna polnilnica futurističnega, vendar elegantnega dizajna, bo poskrbela za istočasno polnjenje dveh avtomobilov, pri čemer se bo moč polnjenja dinamično prilagajala omrežju.

Cena, ki preseneti v pozitivnem smislu

Domača električna polnilnica je lahko v vašem domu nameščena že za nekaj sto evrov. Cena javne polnilnice je sicer nekoliko višja, vendar zagotovo ne prekaša zneska, ki bi ga povprečno podjetje namenilo za pogonska goriva voznega parka. Najboljši del? Namesto javne polnilnice se lahko podjetje odloči za plačljivo polnilno postajo (Pay), kjer lastnik polnilnice polnjenje zaračuna končnim uporabnikom.

Kaj pa ”pod črto”?

Najnovejša tehnologija, slovenski proizvod, povezovanje z vsemi znamkami električnih avtomobilov, najvišja stopnja električne varnosti in krmiljenja zagotovo govorijo v prid električnim polnilnicam. Svež in eleganten dizajn predstavljata le piko na i. Za kvaliteto je torej poskrbljeno, prav tako tudi za varnost. Kaj pa montaža? Gl Charge poskrbi tudi za slednje, za več informacij pa so vam na voljo prek spletne strani glcharge.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili električna energija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več