Računalništvo, telefonija
12.08.2017 15:11

Deli z drugimi:

Share

“Gaming” bi lahko postal olimpijski šport

"Gaming" bi lahko postal olimpijski šport
"Gaming" bi lahko postal olimpijski šport

Po poročanju portal Gamespot bi lahko Olimpijske igre 2024 v Parizu vključevale tekmovanja v igranju videoiger. Sopredsednik organizacijskega odbora Olimpijskih iger v Parizu je za Associated Press povedal, da bo govoril s predstavniki “gaming” tekmovanj in Mednarodnega olimpijskega komiteja o ideji, da bi lahko “gamerji” tekmovali za olimpijsko zlato.

Tony Estanguet, sopredsednik odbora, je do igričarske skupnosti zelo odprt in pravi, da si zaslužijo vsaj pogovor in mesto v diskusiji. “Moramo jih vključiti v dogovore, ker enostavno ne moremo preprosto povedati, da to pa nismo mi. To niso Olimpijske igre.”, je povedal Estanguet. “Mladina je zainteresirana za e-šport in kulturo, ki sočasno nastaja. Poglejmo malce naokoli in se dogovorimo. Preverimo ali lahko najdemo kakšne povezave med nami”, je še dodal.

“Sam si ne želim takoj na začetku reči ne”, je odločen. Po njegovem mnenju je zanimivo poizkusiti vzpostaviti interakcijo med Mednarodnim olimpijskim komitejem in družino e-športa, saj se le tako lahko prepozna priložnosti nadaljnjega skupnega razvoja. “Gaming” je v zadnjem času v porastu in uspeh ni naključje, Estanguet si želi spoznati kje se skriva ključ do tega uspeha.

Seznam dogodkov za igre v Parizu leta 2024 bo začel dobivati podobo leta 2019, medtem ko bo dokončen seznam športov, ki bodo vključeni v igre, znan po igrah v Tokiu, leta 2020. Paris sicer uradno še ni bil imenovan kot gostitelj Olimpijskih iger 2024, vendar naj bi se to zgodilo septembra letos. Med kandidati za organizatorja je bil tudi Los Angeles, vendar bo “mesto angelov” po zadnjih podatkih gostitelj iger leta 2028.

Leta 2014 je nekdanji vodja kreative podjetja Blizzard, Rob Pardo, zatrdil, da obstaja dober argument za to, da “gaming” postane del Olimpijskih iger. “Mislim, da moramo e-šport dojematii kot zelo tekmovalen šport, kjer igralci premorejo specifične sposobnosti kot so izjemni refleksi in sposobnost hitrega odločanja v različnih situacijah”, je povedal Pardo. “Če pogledamo statistiko njihovih reakcij na minuto, krepko presegajo številko 300”, je še dodal.

Do Pariza je še dolgih sedem let in hitrost, s katero se razvija e-šport je izjemna, kar samo pomeni, da lahko do takrat pričakujemo še mnogo različnih scenarijev. Za zdaj niti ne moremo napovedati katere igre bi bile vključene, kakšni bi bili formati tekmovanj in kdo vse bi sodeloval. Lansko leto so prihodki virtualnih športov znašali pol milijarde dolarjev, kar v primerjavi s klasičnim športom ni veliko. Kljub temu pa nekateri strokovnjaki napovedujejo, da naj bi e-šport kmalu dohitel klasičnega. Torej zgolj dodaten razlog za vključitev e-športa v sistem Olimpijskih iger.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AR-SET d.o.o.

Dobravica 10A, 8310 Šentjernej, Tel: 05 904 82 27
Vodilni ponudnik računalniške opreme in servisa v Šentjerneju in okolici AR-SET, d. o. o. se že 17 let ukvarja s servisom in trgovino s celostno ponudbo računalniške opreme. ... Več

Subsidium, okoljski inženiring in razvoj

Ulica Sallaumines 9, 1420 Trbovlje, Tel: 041 544 468
Vsak izmed nas ima moralno odgovornost varovati okolje in spodbujati trajnostni razvoj družbe za prihodnje generacije. Propadanje okolja dolgoročno ogroža zdravje in varnost ljudi, ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več