Igre
21.02.2024 16:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Fortnite še korak bližje povratku na telefone iPhone

Podjetje Apple je ponovno vzpostavilo uporabniški račun podjetja Epic Games.. To bo podjetju Epic Games omogočilo ponujanje igre Fortnite na mobilnih napravah Apple.

Fortnite Battle Royale (znana tudi samo kot Fortnite) je večigralska preživetvena videoigra, ki jo je razvilo podjetje Epic Games. Ta je na voljo za vse uporabnike mobilnih naprav, z izjemo Applovih. Zasluge za to pa gre sporu med podjetjem Epic Games in Apple, ki se je začel že leta 2020. Težava je bila namreč v tem, da Epic Games podjetju Apple ni želelo plačevati 30-odstotne provizije vsakič, ko uporabnik kupi mobilno aplikacijo ali dodatek znotraj nje.

Pri podjetju Epic Games so k zadevi pristopili na način, da so uporabnikom svoje priljubljene igre Fortnite zagotovili 20 odstotni popust pri nakupu znotraj igre, hkrati pa uvedli lasten plačilni sistem, s katerim se plačila izvedejo neposredno. Podjetje Epic Games je s tem kršilo pravila spletne trgovine App Store, posledično pa je bila mobilna različica igre Fortnite iz nje enostavno odstranjena. To se bo na srečo kmalu spremenilo, in sicer za evropske uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Apple.

Igra Fortnite bo namreč ponovno na voljo v evropskem prostoru preko spletne trgovine Apple App Store. Zasluge za to pa gre pripisati Aktu o digitalnih trgih (angleško Digital Markets Act – DMA). Ta namreč zagotavlja, da so na trgu vzpostavljeni bodo enaki konkurenčni pogoji in pravna varnost za podjetja ter zaščitene pravice in interesi evropskih državljanov. Vključno z dostopom do mobilnih iger.

Prvi korak vrnitve priljubljene igre Fortnite na mobilne naprave podjetja Apple je bil storjen pred kratkim. Podjetje Apple je namreč ponovno vzpostavilo uporabniški račun podjetja Epic Games za spletno trgovino App Store. To bo podjetju Epic Games omogočilo ponujanje igre Fortnite in drugi iger tudi v okviru trgovine Apple App Store kot lastne spletne trgovine.

Trenutno še ni znano, kdaj natanko bodo evropski uporabniki lahko dejansko prenesli priljubljeno mobilno igre Fortnite na svoje mobilne naprave Apple. To pa se bo zagotovo zgodilo enkrat marca letos. Apple je namreč napovedal, da bo vse zahteve Akta DMA vključil v prihajajoči mobilnih operacijski sistem iOS 17.4.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več