Spletni brskalniki
08.01.2013 13:05

Deli z drugimi:

Share

Firefox OS predstavljen na neznanem mobilniku

Organizacija Mozilla bo prvi pametni mobilni telefon z lastnim mobilnim operacijskim sistemom Firefox OS ponudila v prodajo v prvi polovici letošnjega leta. Njegovo delovanje pa je radovedni javnosti predstavila na računalniškem sejmu CES 2013.
Grafični vmesnik mobilnega operacijskega sistema Firefox OS navdušuje v vseh pogledih!
Grafični vmesnik mobilnega operacijskega sistema Firefox OS navdušuje v vseh pogledih!

Organizacija Mozilla je obiskovalce sejma CES 2013 navdušila s predstavitvijo prvega mobilnega telefona, ki poganja njihov lasten mobilni operacijski sistem Firefox OS. Novost je bila nameščena na pametnem mobilniku zaenkrat še neznanega proizvajalca, glede na tehnične lastnosti in obliko, pa bo ta skoraj zagotovo cenovno nadvse ugoden. Pametni mobilni telefon je namreč opremljen s procesorjem ARMv6 in sistemskim pomnilnikom kapacitete komajda 256 megabajtov.

Iz videoposnetka, ki je objavljen na spletni povezavi http://goo.gl/58VUl, je razvidno, da mobilni operacijski sistem Firefox OS ni ravno od muh. Ta namreč v celoti temeljil na osnovi spletne tehnologije HTML 5, kar pomeni, da se do funkcij operacijskega sistema dostopa kar preko spletnega bralnika. Ker novost temeljil na osnovi spletne tehnologije HTML 5, bo priprava aplikacij zanj hitra in enostavna, na njem pa bomo lahko poganjali celo aplikacije, ki so bile pripravljene bodisi za Android bodisi iOS. Na spletnem portalu Google Play in Apple App Store trenutno najdemo že več kot 75-odstotkov tovrstnih aplikacij.

Mozilla bo prvi pametni mobilni telefon z lastnim mobilnim operacijskim sistemom Firefox OS ponudila v prodajo v prvi polovici letošnjega leta. Ta bo sprva na voljo le ponudnikoma storitev mobilne telefonije Telefonica in Sprint, proti jeseni pa naj bi se ta seznam še razširil. Mi seveda upamo, da bo ta kmalu zašel tudi k nam.

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku