Življenjski slog
13.09.2021 11:59

Deli z drugimi:

Share

Go4Panda rešitve za pametni dom na FIBARO platformi

Z-Wave rešitve za avtomatizacijo domov, poslovnih in počitniških objektov so tehnološko napredne in zelo stabilne. Delujejo brezžično, so standardizirane in jih je možno poljubno dopolnjevati ali nadgrajevati. So nadvse prijazne uporabniku, zato svoje mesto najdejo prav v vsakem domu.
Pametne rešitve FIBARO, s katerimi delajo v Go4Panda, sodijo v sam vrh rešitev hišne avtomatizacije.
Pametne rešitve FIBARO, s katerimi delajo v Go4Panda, sodijo v sam vrh rešitev hišne avtomatizacije.

Povpraševanje po pametnih rešitvah strmo raste

  • Naše življenje je vse bolj razgibano, čim več opravil želimo opraviti neodvisno od naše lokacije, življenja brez interneta ni, nad stvarmi želimo imeti kontrolo in sem spada tudi pametni dom.
  • Skrb za okolje je čedalje večja naloga vseh nas. Poskrbimo za minimalen ogljični odtis, zato zmanjšajmo porabo virov. Tako npr. izkoristimo sončno energijo, da nas pozimi greje, poleti pa preprečimo prekomerno segrevanje doma. Priložnosti uporabe pametnih rešitev v te namene je ogromno.
  • Hišne nesreče se žal dogajajo. Izpustu vode iz dotrajane vodovodne cevi ali iz pomivalnega stroja sledi večmesečna sanacija. Del škode, ki nastane pri požaru, je trajne, posledice nepredvidljivega izpusta monoksida so lahko smrtno nevarne, vse to lahko preprečimo z zgolj nekaj majhnimi pametnimi senzorji.
  • Najboljša zaščita pred vlomilci je dobra preventiva. Ustvarjanje žive hiše, ko nas ni doma, je obvezen scenarij pametnega doma. Senzorji na oknih, glasna sirena, vklop vseh svetil in klic na pomoč odženejo tudi najpogumnejše nepovabljene goste.

Zgolj za strokovnjake ali tudi za DIY?

Še nedolgo nazaj je veljalo, da se pametnega doma lahko loti le strokovnjak za pametni dom, pri brezžičnih rešitvah so se stvari nekoliko spremenile. Če je v vas kanček računalniškega zanesenjaka, lahko kar sami poskrbite za hišno avtomatizacijo. V Go4Panda imajo za sabo že več sto pametnih inštalacij in priporočajo, da se pred namestitvijo pogovorite s strokovnjakom. Dobili boste nekaj osnovnih napotkov, širok nabor kvalitetnih produktov, pa tudi strokovno pomoč, če se bo kje zataknilo.

V pametnem domu lahko povežete številne naprave

Pametne rešitve FIBARO, s katerimi delajo v Go4Panda, sodijo v sam vrh rešitev hišne avtomatizacije. Ker sistem deluje na Z-Wave protokolu, jih lahko kombinirate s katerimi koli drugimi Z-Wave senzorji, moduli in drugimi elementi, vse več pa je na voljo tudi integracij preko API vmesnika (Sonos, Heos, Russound, Yamaha, SmartThings, PhilipsHue, Amazon Alexa, Google Assistant, Siri, sončne elektrarne Fronius in Sofar Solar, Satel, Salto, Tedee, Zhender, Aeris, Intesis, MCO Home, Doorbird, SAMSUNG Smart Appliances, Nice, Netatmo, Husqvarna, Bosch HomeConnect). Peter Verščaj, direktor Go4Panda, pojasnjuje: »Uporabniku, ki se izgradnje pametnega doma loti sam, dostikrat nudimo pomoč. Večinoma pomagamo pri začetnih korakih in pripravi kompleksnejših scen. Drugim uporabnikom vzpostavimo celoten pametni dom: od izrisa načrta vgradnje, poiščemo ustrezne rešitve, sodelujemo z električarjem tekom gradnje, poskrbimo, da je narejena vsa predpriprava, tik pred vselitvijo vgradimo in zaženemo sistem, pripravimo želene scene. Če je želja, kasneje sistem tudi vzdržujemo in nudimo pomoč na lokaciji ali oddaljeno.«

Postanete lahko certificirani inštalater

V Go4Panda z orodjem za certificirane inštalaterje nudijo oddaljeni nadzor delovanja sistema in tako proaktivno skrbijo za nemoteno delovanje, v to sodi večinoma pošiljanje iztrošenih baterij, izvajanje brezplačnih nadgradenj in morebitne razširitve sistema. V Go4Panda so pooblaščeni za izvajanje izobraževanj za pridobitev certifikata FIBARO Installer, ki je namenjen električarjem. Za končne kupce pa pripravljajo 30-minutne, brezplačne izobraževalne webinarje, kjer uporabniku ponudijo napotke za uporabo pametnih rešitev.

Kako sistem deluje?

S sistemom pametnega doma FIBARO ustvarite omrežje povezanih naprav, od katerih vsaka opravlja določeno funkcijo. Na centralno enoto povežemo posamezne naprave, module in tretje sisteme. Naprave so združene v skupine in opravljajo posamezne naloge. Ukaze pošiljamo preko t. i. daljincev (pametne tipke in stikala), glasovnih asistentov (npr. Amazon Alexa), preko aplikacije na pametnih napravah (iOS, Adroid) in preddefiniranih scen. Želene akcije izvedejo različni vgradni ali samostojni moduli (npr. vklop/izklop svetil, dvig/spust senčil, vklop klima naprave).

Več o podjetju Go4Panda in pametnem sistemu FIBARO na spletni strani pametne-hise.si. (P.R.)

fibaro
Vas zanima več iz te teme?
pametni dom

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901