Facebook
08.07.2013 08:32
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook z možnostjo napovedovanja samomorov

Znanstveniki so prepričani, da je mogoče napovedali morebitna samomorilska nagnjenja posamičnih oseb zgolj na podlagi spremljanja njihovih objav. Ti lahko že s kar 65-odstotno natančnostjo napovedo, kdo od uporabnikov družbenega omrežja Facebook bo dejansko naredil samomor.
Znanstveniki lahko danes s 65-odstotno natančnostjo napovedo, kdo od uporabnikov družbenega omrežja Facebook bo dejansko naredil samomor.
Znanstveniki lahko danes s 65-odstotno natančnostjo napovedo, kdo od uporabnikov družbenega omrežja Facebook bo dejansko naredil samomor.

Družbeno omrežje Facebook je postalo mesto, kjer večina posameznikov poskuša doseči svojih pet minut slave z brezglavim objavljanjem stvari, ki se jim dogajajo v življenju oziroma o čem razmišljajo. Čeprav se je to že večkrat izkazalo za zelo nevarno početje, ti še vedno kot za stavo na zid objavljajo stvari, ki tja resnično ne sodijo. Zaradi tega so številni znanstveniki prepričani, da je mogoče napovedali morebitna samomorilska nagnjenja posamičnih oseb zgolj na podlagi spremljanja njihovih objav.

Za mnoge uporabnike svetovnega spleta Facebook predstavlja nadomestek ali preslikavo resničnega življenja, zato je na podlagi njihovih statusnih objav relativno zelo enostavno ugotoviti, ali je nekdo nagnjen k samomoru. Za to poskrbi kar namenski algoritem, ki temelji na osnovi raziskav, ki so bile opravljene že daljnega leta 1897. Ta lahko oceni nagnjenost k samomoru tudi v primeru, da uporabnik te želje izrecno nikjer ne omeni.

Raziskovalci trdijo, da lahko na osnovi njihovi novih dognanj s kar 65-odstotno natančnostjo napovedo, kdo od uporabnikov družbenega omrežja Facebook bo dejansko naredil samomor. Ti so za nameček prepričani, da bi lahko z nadaljnjimi raziskavami še dodatno izboljšali natančnost njihovega algoritma za napovedovanje samomorilskih nagnjenj.

Čeprav je namera znanstvenikov dobra, mnogi uporabniki Facebooka že opozarjajo na to, da gre za tu za grob poseg v zasebnost posameznika. Poleg tega ima priljubljeno družbeno omrežje že na voljo možnost prijave uporabnika, za katerega na podlagi objav sumimo, da želi narediti samomor.


Prijavi napako v članku