Računalništvo, telefonija
16.01.2017 16:45
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook predstavil filtre za izločanje lažnivih novic

10 uporabnih nastavitev Facebooka, ki jih zagotovo ne uporabljate
10 uporabnih nastavitev Facebooka, ki jih zagotovo ne uporabljate

Lažnive novice so danes velika težava na spletu. Avtorji natančno vedo kako določeno skupino manj informiranih posameznikov mobilizirati in s tem med drugim tudi vplivati na pomembne družbene pojave kot so volitve. Tega si v Nemčiji, pred volitvami letos, ne želijo zato so pri Facebooku pripravili način kako se bodo lažnive novice našle, ustrezno označile in tudi odstranile iz družbenega omrežja.

Pri Facebooku bodo nemškim uporabnikom družbenega omrežja omogočili, da posamezno novico označijo kot lažnivo. Potem se bo omenjena novica posredovala neprofitni organizaciji Correctiv, ki bo preverila ali so izjave zapisane v novici resnične ali ne. V primeru, da so lažnive se bo novica na Facebooku ustrezno označila in hkrati posredovala informacija v katerem pogledu je novica lažniva in kako je v resnici. S tem se želi preprečiti, da bi določeni politični interesi vplivali na izzid volitev. Avtorji lažnivih novic namreč pri tem veliko zaslužijo in jim sploh ne gre za širjenje lastnih pogledov. Objavljajo tiste vsebine za katere vedo, da se bo mobiliiral določen del neinformirane javnosti.

Pri Facebooku so ob tem izjavili, da se trenutno osredotočajo na nemški trg vendar pa bodo omenjene ukrepe uvedli tudi v drugih državah. Pri Facebooku tako reagirajo na grožnjo nemšle vlade, da bo družbeno omrežje kaznovala za sleherno objavljeno lažnivo novico. To bi za podjetje pomenilo potencialno velike denarne kazni zaradi katerih se je bolje bilo splačati, da se poišče rešitev, ki bo preprečila deljenje lažnivih informacij.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več

THRIVE informacijske storitve, d.o.o.

Bukovje 17, 2370 Dravograd, Tel: 040 893 763
Ni dvoma, da so računalniki, računalniška omrežja in ostala internet stvari (IoT) tehnologija pomembno vplivala na sodobni svet. Težko si je predstavljati obdobje, ko so bile ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934