Računalništvo, telefonija
23.05.2017 14:30
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook postaja platforma za izsiljevanje z intimnimi fotografijami

Facebook postaja platforma za izsiljevanje z intimnimi fotografijami
Facebook postaja platforma za izsiljevanje z intimnimi fotografijami

Zaradi vse bolj dostopnega mobilnega interneta in zmogljivih mobilnih naprav med mladimi postaja vse bolj priljubljen tako imenovan sexting. Izraz označuje pošiljanje golih fotografij ali video posnetkov, pri čemer se vse pogosteje uporabljajo družabna omrežja. Takšna vsebina pa lahko kaj hitro pristane v rokah napačnih oseb, fotografije in eksplicitne video vsebine pa lahko pristanejo celo na Facebooku. Izsiljevanje z intimnimi posnetki je za žrtev ponižujoče in zelo stresno, zato ne preseneča, da imajo upravljavci priljubljenega družbenega omrežja s tem kar precej dela.

Izsiljevanje z intimnimi fotografijami, ki ga poznamo tudi pod izrazom sextortion, je na Facebooku precej pogostejše, kot si lahko predstavljamo. Upravljavci priljubljenega družbenega omrežja morajo namreč mesečno pregledati kar 54 tisoč prijav, ki se nanašajo na izsiljevanje z intimnimi fotografijami. Poleg tega so samo v januarju zaradi sextortiona onemogočili kar 14 tisoč uporabniških računov, najbolj žalostno pri vsem tem pa je, da je v kar 33 primerih obravnava zajemala otroke in najstnike. Podjetje Facebook ima seveda do izsiljevanja z intimnimi fotografijami ničelno toleranco, kar pomeni, da se najhujši primeri prijavijo na pristojne oblasti, ki nato prevzamejo obravnavno primerov.

Na spletni strani Varni na internetu vsem žrtvam izsiljevanja svetujejo, da morajo nemudoma in v celoti prekiniti vso komunikacijo z izsiljevalci. Ne smete jim dati vedeti, da ste v stiski, ker bodo to samo izkoristili v svoj prid. Nikakor jim ne nakazujte denarja. Ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, od vas bodo pod raznoraznimi izgovori zahtevali vedno večje zneske. V primeru, da bodo sporne vsebine javno objavili na internetu, se za pomoč pri njihovem odstranjevanju obrnite na SI-CERT.


Prijavi napako v članku