Facebook
06.01.2013 21:41

Deli z drugimi:

Share

Facebook odslej z brezplačnimi VoIP klici

Facebookov Messenger bo odlsej omogočal tudi glasovne klice.
Facebookov Messenger bo odlsej omogočal tudi glasovne klice.

Facebook je s poskusom implementacije glasovnih klicev v Facebook Messenger (goo.gl/N1rnL) vrgel rokavico Microsoftovemu Skype-u. S tem se bo očitno začela vojna tudi na področju spletne telefonije, ki v zadnjih letih vse bolj izpodriva mobilne storitve. Zaenkrat je preizkusna različica omenjene aplikacije na voljo le uporabnikom mobilnih telefonov z Applovim operacijskim sistemom iOS v Kanadi, vendar pa pri Facebooku pravijo, da bo storitev že kmalu na voljo uporabnikom širom sveta, tudi tistim s pametnimi telefoni Android.

Skype, Viber in podobne VoIP storitve bi lahko bile glede na dejstvo, da Facebook Messenger preko mobilnikov koristi več kot 600 milijonov uporabnikov, prikrajšane za precej velik kos tržne pogače, prav tako pa se Facebook aplikacija nenehno uvršča med top 10 aplikacij v Applovih iTunesih. Poleg omenjenih bi se lahko v težavah znašli tudi številni mobilni operaterji, katerim bi se prihodki od klicev ob Facebookovi VoIP storitvi zagotovo močno zmanjšali. Te ogroža tudi Applov FaceTime, ki pa je zaenkrat omejen zgolj na iOS naprave.

Še ena zelo ambiciozna poteza Facebooka torej, ki pa bi lahko že v naslednjem letu močno spremenila podobo mobilne industrije, kot jo poznamo danes. Seveda se bo Facebook v želji po vse večjem zaslužku kakopak ponovno želel dokopati do zasebnih podatkov uporabnikov ( tudi do telefonskih številk), vendar pa bi v zameno za povsem brezplačne klice lahko to dejstvo zlahka zanemarili. Ali pač ne?


Prijavi napako v članku