Računalništvo, telefonija
06.05.2011 15:30

Deli z drugimi:

Share

Facebook je zdaleč najboljše orodje za vohunjenje

Neprimerne objave na socialnih omrežjih vam lahko povzročijo veliko težav.
Neprimerne objave na socialnih omrežjih vam lahko povzročijo veliko težav.

Najnovejše raziskave so pokazale, da Facebook po svetu uporablja že več kot pol milijarde ljudi. To pomeni, da ga uporablja že vsak 13. Zemljan. Med njimi je kar 48 odstotkov takih, ki so od njega močno odvisni in ga neprestano uporabljajo dan za dnem. Zaradi tega je socialno omrežje Facebook zdaleč najboljše vohunsko orodje vseh časov. To je v intervjuju za rusko revijo Russia Today izjavil Julian Assange.

Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks je prepričan, da je socialno omrežje Facebook trenutno najobsežnejša zbirka osebnih podatkov na svetu. Ta namreč vsebuje podatke o več kot pol milijarde oseb. V njeni podatkovni bazi se nahajajo njihovi naslovi, socialne povezave, imena in priimki, naslovi, lokacije, zasebna sporočila in še bi lahko naštevali. Julian Assange je prepričan, da ima ameriška obveščevalna agencija prost dostop do teh podatkov. Ta do njih dostopa brez sodne odredbe ali vednosti uporabnikov.

Pri tem velja poudariti, da ustanovitelj spletne strani WikiLeaks ne trdi, da socialno omrežje Facebook neposredno sodeluje z ameriško obveščevalno agencijo CIA. Prepričan je, da ta podatke pridobiva po drugih »poteh«. Uporabniki socialnega omrežja Facebook bi se dejansko morali zavedati, da vsakič ko dodajo novega uporabnika med prijatelje, s tem naredijo veliko uslugo predvsem ameriški obveščevalni agenciji. Dejansko ti zanjo brezplačno gradijo obsežno zbirko obveščevalnih podatkov. Zanimiv intervju z Julianom Assangeom je objavljen na speltnni strani http://goo.gl/V97tB.


Prijavi napako v članku