Računalništvo, telefonija
29.10.2021 10:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nič več Facebook, ampak Meta

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je na Facebook dogodku Connect naznanil preobrazbo svojega podjetja, začenši z imenom.
Vir: Facebook/Meta
Vir: Facebook/Meta

Meta, kot bo od sedaj naprej znano podjetje Facebook, naj bi ponazarjala nov začetek, s katerim se bodo oddaljili od mišljenja, da so zgolj družbeno omrežje. »Smo podjetje, ki gradi tehnologijo za povezovanje,« je dejal Zuckerberg. »Skupaj lahko končno postavimo ljudi v središče naše tehnologije. In skupaj lahko odklenemo veliko večji ekosistem ustvarjalcev.« Imena vseh znanih aplikacij (Facebook, WhatsApp, Instagram) bodo ostala nespremenjena.

Za podobno potezo se je odločil tudi Google leta 2015, a njihovo ime Alphabet je šlo hitro v pozabo in ga praktično ne uporablja nihče. Zuckerberg pravi, da je izbral Meto zaradi njenega pomena v grščini, »onkraj«. S tem namiguje na t. i. metaverse oziroma metavesolje, v katerem bi bil Facebook/Meta osrednje vozlišče novih tehnologij. Zuckerberg z ekipo ni izbral ravno najboljšega časa za preimenovanje podjetja, saj so številni poznavalci potezo označili za odvračanje pozornosti od kopice negativnih zgodb, ki obkrožajo podjetje. Označili so jo kot površinsko spremembo podjetja oziroma bolj kot ne za kozmetično spremembo, ki načina poslovanja ne bo spremenila.

Dogodek je sledil po tem, ko so v medije pricurljali interni zaupni dokumenti po zaslugi bivše uslužbenke Frances Haugen. Dokumenti so razkrili, da so se vodilni pri Facebooku zavedali škodljivih učinkov aplikacij, še posebej Instagrama, ki škoduje psihičnemu zdravju najstnikov in da kljub številnim dokazom niso bili proaktivni pri odstranjevanju sovražnega govora s platform. Zuckerberg se je na obtožbe in razkritje dokumentov odzval tako, da jih je označil kot orodje »za predstavljanje napačne slike podjetja«.

Drugi so preobrazbo označili kot odlašanje neizogibnega, saj so pri podjetju zaskrbljeni zaradi staranja njihove glavne ciljne skupine. Prav tako platforma izgublja na priljubljenosti med mlajšimi generacijami.

»Upamo, da bo metavesolje v naslednjem desetletju doseglo milijardo ljudi.«

Poleg preimenovanja, ki je pozornost ukradlo v zadnjih minutah dogodka, je Facebook želel poudariti svoj dolgoročni metavesoljski načrt. V zadnjih nekaj letih je okrepil svoja prizadevanja na področju strojne opreme, saj je predstavil linijo naprav za videoklice Portal, očala Ray-Ban Stories in virtualna očala Oculus. Ravno virtualna resničnost naj bi zaznamovala njihov dolgoročni projekt.

»Verjamemo, da bo metavesolje naslednik mobilnega interneta.« V prihodnjih letih bodo približno 10 milijard dolarjev namenili razvoju tehnologij, potrebnih za izgradnjo metavesolja. Zuckerberg je dejal, da projekt še vsaj 5 let ne bo ugledal luči sveta, saj naj bi posamezni elementi potrebovali daljše razvojno obdobje. So pa napovedali nova očala za virtualno resničnost z oznako Projekt Cambria. Naprava bo višjega cenovnega razreda, saj bo na voljo po višji ceni kot VR očala Oculus Quest 2. Nova VR očala pa naj bi izšla prihodnje leto.

Meta oziroma Facebook je objavil tudi kodno ime prvih pametnih AR (obogatena resničnost) očal, Projekt Nazare. AR očala potrebujejo še vsaj nekaj let razvoja, preden bodo pripravljena za uporabo.

Za več aktualnih vsebin obiščite našo spletno rubriko Računalništvo.

Vas zanima več iz te teme?
Družbena omrežja Facebook Meta

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več