Računalništvo, telefonija
27.07.2016 11:40

Deli z drugimi:

Share

Facebook dokazal, da obvlada tudi brezpilotna letala!

Facebookova letala bodo brezplačni internet »dostavljala« tudi v najbolj oddaljene kotičke širom sveta.
Facebookova letala bodo brezplačni internet »dostavljala« tudi v najbolj oddaljene kotičke širom sveta.

Pri podjetju Facebook skupaj s partnerskimi podjetji že dalj časa razvijajo razvijajo brezpilotna letala na sončni pogon, ki bodo letela visoko nad oblaki. Z njimi gigant družbenih omrežji dejansko želi »dostaviti« svetovni splet v najbolj oddaljene kotičke modrega planeta, kjer ta iz takšnih ali drugačnih razlogov ni na voljo kar petim milijardam prebivalcev. Ta letala bodo letela na višini dobrih 19 tisoč kilometrov s povprečno hitrostjo 100 kilometrov na uro in naj bi lahko brez prestanka preletela kar 4,5 milijonov kilometrov.

Kot vse kaže je podjetje Facebook nekoliko bližje zastavljenemu cilju, saj je pred kratkim uspešno izvedlo prvi polet z brezpilotnim letalom Aquila, celotni let pa je trajal skupno 96 minut oziroma trikrat več kot je bilo načrtovano. Letala podjetja Facebook so edinstvena, saj imajo razpon kril primerljiv s komercialnimi letali Boeing 737, tehtajo manj kot osebni avtomobil in pri letenju porabijo energijo, ki je primerljiva s tremi sušilniki za lase ali močnejši mikrovalovni pečici. Energijo potrebno za delovanje črpa iz sončne energije, dostop do svetovnega spleta pa zagotavlja preko laserskega žarka, ki lahko doseže tudi najbolj oddaljene kotičke sveta.

Kdaj bodo letala Facebook dejansko opravljala nalogo »dostavljanja« interneta v najbolj oddaljene kotičke širom sveta, je težko napovedati. Poznavalci so prepričani, da bo za to potrebnih vsaj še nekaj let razvoja in preizkušanj.


Prijavi napako v članku